Zserbó bonbon elfoglaltaknak, időhiányban szenvedőknek, és azoknak, akik szénhidrát csökkentetten is élveznék a zserbó ízét. Minimális munka, maximális zserbó élmény!
Hát azt hiszem, nagy vonalakban megfogalmaztam már ennek a zserbó bonbonnak a „velejét”. Még ezer éve, amikor a Rita konyháját elkezdtem vezetni született ez a recept. Kisgyerekeim voltak akkoriban (most is, csak megnőttek közben), szóval amivel csak lehetett, próbáltam a konyhába töltött időt rövidíteni.
Karácsony előtt zserbóra éhesen jutottam el odáig, hogy csokoládé burokba zárjam a zserbó páratlan és különleges ízvilágát. Mivel nem akartam semmilyen kekszreszeléket sem beletenni, de kellett a dió mellé még egy kis sűrűbb anyag, az aszalt barackra esett a választásom.
Bevallom, ennek a bonbonnak a legnehezebb pontja az aszalt barack pürésítése. Ha nem elég puha, vagy kevésbé erős az aprító, akkor darabos maradhat, ami sokakat zavarhat. Engem momentán nagyon. De ezt leszámítva gyerekjáték elkészíteni, és ezt komolyan mondom. Ha van gyereked, vagy unokád, ugraszd magad mellé és kezdjetek begolyózni!
Hozzávalók 30-40 zserbó bonbonhoz:
20 dkg gluténmentes aszalt sárgabarack
20 dkg darált dió
sárgabarack lekvár
2 ek porcukor
30 dkg gluténmentes étcsokoládé
3-4 dkg vaj
2 kocka gluténmentes fehér csokoládé
Porcukor helyett por eritrit.
Fehér csokoládé helyett dió a dekorációhoz.
TIPP: Narancslekvárral is érdemes egy próbát tenned!
A gluténmentes zserbó bonbon elkészítése
A barackokat vágd kisebb darabokra, és áztasd be langyos vízbe.
Amikor már nagyon puhák, tedd egy aprítóba, és pürésítsd le. Minél krémesebb az állaga, annál kellemesebb lesz a bonbon harapásra.
A diót is daráld le, és keverd el a porcukorral vagy a porított édesítővel.
Az aszalt barack pépet keverd össze a dióval, és annyi lekvárral, hogy jól formázható masszát kapj belőle.
A masszából formáz diónyi golyókat, és tedd őket a hűtőbe dermedni őket.
Amikor már jól összeálltak a golyók, tűzz beléjük fogpiszkálókat, és mártsuk bele a vajjal felolvasztott étcsokoládéba.
TIPP: Bonbon mártáskor akkor lesz szép a felület, ha sok csokoládéba mélyen bele tudod mártani az édességet. Válassz egy kisebb habüstöt, amiben a felolvad csokoládéban teljesen el tud merülni a zserbó bonbon.
A pálcikákon lógó bonbonokat tűzd habszivacsba, vagy valamilyen dobozba.
A tetejüket még melegen szórd meg reszelt fehér csokoládéval, de tehetsz rájuk diódarabokat is.