Lehetsz vegán, laktóz-, vagy tejfehérje-érzékeny, de ha egyszerűen csak imádod a kókusztejszínt, mint én, neked is bejön ez a vegán zöldbabfőzelék.
Világ életemben utáltam a zöldbabfőzeléket. De azért, mert csak a sárga hüvelyű zöldbabot ismertük gyerekkoromban, a zöldről, azaz a ceruzababról még a mesékben sem hallottam. Na meg persze a menzán a fás, öreg zöldbab is elvette a kedvem ettől a zöldségtől.
Ez a vegán zöldbabfőzelék az én thai konyha iránti imádatom agy szülöttje. Elég csak elképzelnem, ahogy a krémes kókusztejszín selymesen simogatja az ízlelő bimbóimat, nekem máris annyi.
Azért megmaradtam a realitás talaján, és csak olyan alapanyagokat használtam ehhez a főzelékhez, amit nagyjából egy szupermarketben mindig be lehet szerezni. A ceruzababot a mirelites pultban keresd, frissen olyan ritka, mint a fehér holló. Kivéve persze, ha szoktál piacozni is. A mirelit bátran zöldségeket fogyaszthatod a gluténmentes diétában. További előnye, hogy az év bármely időszakában beszerezhetők.
Hozzávalók 2 főre:
500 g ceruzabab
1500 ml víz
só
csipet szódabikarbóna
25 g vaj,
1/2 tk őrölt koriandermag
piros csili paprika
1 gerezd fokhagyma
diónyi friss gyömbér
½ lime leve
200 ml kókusztejszín,
150 ml víz
Ha friss ceruzababot használsz, tisztítsd meg, csípd le a végeit, majd vágd 3 cm hosszú darabokra.
Mirelit ceruzabab esetében olvaszd ki és csepegtesd le. A mirelit ceruzababot elég 7-8 percig főzni.
A gluténmentes vegán zöldbabfőzelék elkészítése
Forrásban lévő enyhén sós, szódabikarbónás vízben főzd az előkészített zöldséget nagyjából 12 percig, majd szűrd le.
TIPP: A szódabikarbónának köszönhetően szép zöld marad a bab színe.
Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat közepes hőfokon, de vigyázz arra, hogy ne égjen meg.
Szórd bele a koriandert, és pirítsd egy percig.
Majd add hozzá a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a finomra aprított chilit (ízlés szerinti mennyiségűt). Pirítsd ismét egy percet.
Öntsd fel a kókuszkrémmel, és a vízzel, sóz, forrald pár percet.
Add hozzá a leszűrt babot, főzd további 4-5 percen át.
Tálaláskor ízesítsd friss lime levével.
TIPP: Ha kapsz friss zöld koriandert, tálaláskor abból is tépkedj rá.