A tejberizs az egyik legegyszerűbb és legfinomabb gluténmentes édesség, gyerekkorunk nagy kedvence. Tejberizs készítése gluténmentesen. Figyelj!
A gluténmentes diétában a rizs az egyik legáltalánosabb és legolcsóbb gabonaféleség, amit fogyaszthatsz. Ez jó hír, remélem, hiszen a rizs, a rizsköret vélhetően nem újdonság számodra sem.
A rizs termesztése alapvetően különbözik a búza-rozs-árpa trióétól, így a termesztés és az aratás során nem is találkozhatnak egymással. Ez azért fontos, mert az előállítás során keresztszennyeződés jöhet létre, ami a gluténérzékenyeknek probléma.
A rizs tehát eleve gluténmentes, és nem kötelező jelölni egy zacskó rizsen, hogy gluténmentes. Megtehetik azonban, és ha ezt jelzik, akkor nyugodtan leveheted a boltok polcairól.
Ha nincs jelölve. A csomagolás során azonban történhetnek nem tervezett találkozások gluténos gabonákkal, ezért mielőtt bármilyen rizst elkészítenél, mosd át alaposan, akár többször is, és távolítsd el a szennyeződéseket, ha van.
Sokféle rizs kapható a kereskedelmi forgalomban, de a tejberizshez a kerek szemű a legideálisabb szerintem, mert ez jobban ragad, sokkal inkább alkalmas desszert készítésére. Én így főzöm.
Hozzávalók 2 adaghoz:
100 g kerekszemű rizs
200 ml víz
350 ml tej
30 g cukor
½ vaníliarúd kikapart belseje
csipetnyi só
Tej helyett: kókusztej és kókuszkrém keveréke (1:1 arányban), vagy rizstej és rizskrém keveréke.
Cukor helyett: 7-8 g paleo negyedannyi édesítő, vagy 40 g eritrit
A gluténmentes tejberizs készítése
A rizst tedd fel főni 200 ml vízzel és egy leheletnyi sóval. Miután felforrt, fedd le, és vedd takarékra.
A tejet melegítsd fel. Ez azért fontos, hogy ne lassítsuk le a főzési folyamatot egy hideg tejjel.
Amikor a rizsszemek felvették a vizet, add hozzá a felmelegített tejet.
Takarékon főzd, és időnként keverd meg, hogy a tejcukor ne égjen a lábos aljára.
A vaníliát add hozzá a tejjel együtt. Ha nem akarod, vagy nincs otthon vaníliád, hagyd ki a receptből.
Amikor már sűrűsödik, add hozzá a cukrot is. Vagy édesítőt. Ahogyan a diétád vagy az ízlésed engedi.
A cukrot mindenképp a végén add hozzá, hogy ne égjen le.
Majd kevergetve főzd addig, amíg krémes állagú, de nem túl sűrű lesz.
TIPP: Őrölt fahéjjal, kakaószórattal, vagy friss gyümölccsel tálald!
Vagy egy csomag puffasztott rizsed? Készíts belőle rizses csokit!