A gluténmentes diéta önmagában sem könnyű, de ha tej-, tojás-, és gluténmentes receptek után kutatsz, akkor jó helyen vagy.
A főzésben az a jó, hogy kiélhetjük benne a kreativitásunkat. Hiába a sok nagykönyvben megírt szabály, egy diétázó mindent el tud készíteni mindenből IS.
Bár a tej-, tojás-, és gluténmentes trió rémisztőnek tűnik első látásra, valójában rengeteg olyan étel van, amikhez eleve nem is kellenek ezek a hozzávalók. Gondolj csak a lecsóra, a rizses húsra vagy a töltött káposztára!
Ettől függetlenül megértelek, ha a régi ízeket szeretnéd újra a szádban érezni, ezért ebbe a válogatásba olyan ételek is belekerültek, amikben egy-egy helyettesítőt is belecsempésztem.
Tej-, tojás-, és gluténmentes receptek
Kiskoromban ki nem állhattam a tökfőzeléket. Sokalltam benne a kaprot, és az agyon rántott maszlagtól a kedvem is elment, nemhogy megjött volna az étvágyam. Aztán felnőttem, és egy sajátos főzést alakítottam ki, amiben megtaláltam még a tökfőzelék örömét is. Ez a gluténmentes tökfőzelék kókuszkrémmel készül, és nem úszik a rántásban. Kiváló nyári étel és még gyorsan el is készíthető.
Itt a jó idő, mehetünk ki a kertbe, a szabadba vagy akár a balkonra is grillezni. A hús tökéletes fehérjeforrás, zöldségekkel párosítva pedig laktató és egészséges is. Nyáron egyébként is kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros, vagy tésztás ételeket, akkor meg miért ne grilleznénk?! Ebben a receptben egy bámulatosan finom grillpác receptjét is elárulom, ami a legegyszerűbb alapanyagokból is fenséges ételt varázsol.
Baconbe tekert tőkehal padlizsánraguval
A magyar ember halat főként karácsonykor eszik, holott pontosan tudjuk, mennyire egészséges, és már nálunk is sok fajtája könnyen beszerezhető. Nyáron kifejezettem előnyös gyakran fogyasztani, mert könnyen emészthető fehérje. Ebben a receptemben egy lecsóra hajazó padlizsán raguval készítettem el úgy, hogy a szalonnával egy kis extra hazai ízt csempésztem az ételbe.
Nem csak brutálisan finom, de nagyon menőn is néz ki.
Tőkehal spárgával és vegán tökmagolajos majonézzel
Hal és még spárga is. Sokan szeretnék enni, de még többen nem tudják, mit kezdjenek ezekkel az alapanyagokkal. Az a jó hírem, hogy a halat és a spárgát nem kell túlbonyolítani. A kíméletesen elkészített alapanyagokat markánsabb mártással vagy körettel érdemes párosítani, ami jelen esetben egy tökmagolajos vegán majonéz. Ne rázd a fejed, tudom, miről beszélek! Egyszerűen mennyei, egy nyári vacsorához pedig tökéletes választás.
Resztelt csirkemáj édesburgonyával és sok salátával
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nyáron nagyon nem szeretek hosszú órákat a konyhában tölteni. Sokszor a hús sütögetése helyett a klasszikus és olcsó csirkemájhoz nyúlok, és pikk-pakk elkészítem. Amíg az édesburgonya hasábok sülnek a sütőben, addig a máj is megpirul. Az étel mellé pedig szinte adja magát az enyhén savas friss saláta. Színes, ízes, egészséges. Kell ennél több?
Oszd meg kedvenc tej-, tojás-, és gluténmentes receptjeid a facebook csoportomban, segítsük egymást jobbnál jobb tletekkel!