Nem nyers. Nem túlsütött. A szűzpecsenye sütése technikás. Mutatom, hogyan csináld! A receptben egyszerű alapanyagokból készítek hozzá különleges kiegészítőket.
A gluténmentes diétában a natúr húsok fogyasztása teljes mértékben veszélytelen. Az ízesítéshez azonban olyan fűszereket válassz, amikről garantálni tudják a gluténmentességet. Na de térjünk vissza a szűzpecsenye sütéséhez, mert az ígértem, hogy megmutatom a tökéletes elkészítésének a titkait.
Szűzpecsenye sütése
Először is tisztítsd meg a szűzpecsenyét a felesleges inas részektől, majd tört borssal dörzsöld be.
A legjobb, ha mozsárban töröd az egész borsot, és egy kicsit darabosra hagyod.
A húst sose tedd hidegen vagy fagyosan a forró zsiradékba! Tedd a konyhapultra, és hagyd addig ott, amíg szobahőmérsékletű lesz.
Egy serpenyőben hevíts fel olajat és vajat, majd helyezd a forró zsiradékra a borsos pecsenyét. Ekkor már megsózhatod.
A sütőt kapcsolt be 180 fokra, légkeveréses fokozaton.
Egyszerre ne süss túl sok pecsenyét, mert forgatni kell, és csak kérgesíteni.
Egy konyhai csipesszel forgasd a húst a serpenyőben, minden oldalán kérgesítsd, de ne pirítsd! Ennek az a lényege, hogy a hús külső felülete összehúzódjon, és belül maradjon a nedvesség.
Ha egy pecsenyével megvagy, tedd félre egy tányérra, majd jöhet a következő.
Ha kész vagy, helyezd egy sütőtálba a kérgesített szűzeket, majd told az előmelegített sütőbe.
Süsd 10-12 percen át.
Végül egy sótőrácson pihentesd a húsokat 4-5 percen át. Csak ezt követően szeleteld fel.
Hozzávalók 2 főre:
300 g szűzpecsenye
2+2 ek repce sütőolaj
1 ek vaj
1+1 mk só
1 mk rózsabors
60 g törökmogyoró
2 tk alma gyümölcsecet
kevés chili
2 gerezd fokhagyma
1 tk méz
100 ml tejszín
100 ml zöldségalaplé
3 ek mogyoróolaj vagy dióolaj
250 g nagyfejű gomba
Tepsi méret: ……….
Sütési hőfok: 180
Sütési idő: 10 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Tejszín helyett mogyoró- vagy mandulaital, vagy kókuszkrém.
A szűzpecsenye gombával, mogyorószósszal elkészítése
Pirítsd meg a mogyorót egy üres serpenyőben, majd egy erős aprítóban őröld lisztes állagúra.
Add hozzá a maradék sót (1/2 mk), ízlés szerint chilit, a mézet, a tejszínt, a fokhagymát, a mogyoró-, vagy dióolajat, az alma gyümölcsecetet, és az alaplevet.
Turmixold krémesre.
A húst készítsd el a fenti leírás szerint. 2 ek olaj és 1 ek vaj keverékén kérgesítsd, és ebben a receptben rózsaborssal fűszerezd! Ez zseniálisan passzol a mogyoró ízével.
A gombát pucold meg, és vágj belőle 4-5 mm vastag szeleteket.
2 ek olajon, magasabb hőfokon pirítsd meg a gombaszeleteket. Ezeket ne sózd, mert akkor sok vizet engednek ki magukból, és nem pirulnak.
TIPP: A húst tálalás előtt frissen süsd, így nem szárad ki. A szósz előre elkészíthető. Friss salátával, sült burgonyával vagy burgonyafánkkal lehet tálalni.
Imádod, ha a sült csirke kívül ropog, belül omlós? Próbáld ki az egyben sült csirke receptemet is!