Vannak zöldségek, amikkel sokan nem tudnak mit kezdeni. A sült céklasaláta édesköménnyel receptem után, nem lesz kérdés, hogyan használd fel ezeket az alapanyagokat.
1. tippem:
Az édesköményt kétféle módon érdemes elkészíteni. Vékonyan és nyersen felszeletelve, ahogyan ebben a receptben is mutatom, vagy egy kis só, bors, és olívaolaj keverékével megsütve. Mindkét megoldás tompítja az erős ánizsos ízét. Persze, ha te imádod az ánizs ízt, akkor tejesen mindegy, hogyan eszed, csak edd!
2. tippem:
A cékla mindenre felhasználható, amire egy sárgarépa. Sőt, még annál is többre. Nyersen, lereszelve is pompás saláta készülhet belőle, de sok recepthez a sült változata a legideálisabb. Ebben a receptben azt is megmutatom, hogyan készítsd el így. Sütve és hűtőben tárolva egy hétig is eláll, ezért ha szereted, és szívesen színesíted vele a mindennapi étrended, süss belőle egyszerre többet.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
1 db kisebb édeskömény
250 g cékla
1 marék vegyes saláta
1 ek olívaolaj vagy repceolaj
Az öntethez:
1 ek lenmagolaj
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1-2 csipet só
1 csipet bors
1 mk mustár
1 mk méz
Pár szó az olajakról. Először is ne félj tőlük, feltéve ha minőségi, hidegen sajtolt termékeket használsz. A lenmagolaj a “nők” olaja, kis mennyiségben jó ízekkel párosítva észre sem vehető markáns íze, mint például ebben a salátában.
De mondok még izgalmasabbat! A céklához zseniálisan illik a dióolaj, ezt bárhol be tudod szerezni, de kérlek, tényleg minőségi olajat válassz, mert óriási a különbség a kommersz és a hidegen sajtolt olajak között.
Ennél is különlegesebb, ha meggymag olajjal készíted el ezt a salátát.
A gluténmentes sült céklasaláta elkészítése
A zöldséges pultnál válaszd a kisebb, zsengébbnek tűnő céklákat.
Mosd és hámozd meg a céklákat, vágd darabokra (pl. 2×2 cm-es kockákra), és tedd őket egy sütőzacskóba. Adj hozzá 1 ek olíva olajat, és egy csipet sót. Zárd le a zacskót, szurkáld meg pár helyen a zacskót egy hústűvel, hogy távozni tudjon a forró levegő sütés közben.
180 fokos, előmelegített (légkeveréses) sütőben süsd 25-30 percen át. Majd hűtsd ki.
Vágd le az édeskömény zöld szárrészét, a kaprot tedd félre.
Mosd meg, majd hosszában vágd ketté a torzsa mentén. A torzsa részt vágd ki belőle!
Egy éles pengéjű késsel vágd nagyon vékony szeletekre. Ha vékonyra szeled az édesköményt, jobban át tudja venni a salátaöntet ízeit, finomabb lesz.
Az öntethez tegyél minden hozzávalót egy keverőtálba, és egy kis kézi habverővel addig keverd, amíg az ecet és az olajok egyneművé válnak. Az öntet sűrű lesz. Ha szereted, keverd az öntethez az édeskömény finomra vágott kaporját is.
Tedd a sült céklát, az édeskömény szeleteket, a salátaleveleket egy tálba, de csak fogyasztás előtt keverd hozzá a dresszinget.
Szeretnél változatosabban étkezni? Készítsd el a híres orosz borscs-ot, a cékla levest is!