A sárga túró húsvétkor kerül leggyakrabban az asztalokra, holott kiváló fehérjeforrás, amit bármikor ehetnénk.
A sárga túró eredete
A sárga túró fogyasztása erősen vallásos jellegű. Eredetileg a görög katolikusok étele volt, és hazánkban főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében lett nagy hagyománya. Ezeken a területeken a római katolikus vallásúak is megkedvelték ezt a tojásból és tejből készült finomságot, de csak húsvétkor fogyasztották. Több elnevezése is ismert, mint az édes túró, a túrócska, a szirikk vagy a szirka.
Napjainkban a főzőműsoroknak és a gasztroblogoknak köszönhetően egyre többen próbálnak ki olyan egyszerű különlegességeket is, mint az édes túrót. Enyhén sós és édes íz világa harmonikusan kiegészíti a sonka és a kalács párosát, és tompítja a torma erejét.
Elkészítése pofon egyszerű, de nagy odafigyelést igényel. Abban a 10-15 percben, amíg készíted, ne mozdulj el mellőle, mert könnyen a lábos aljára éghet.
Hozzávalók:
1 l zsíros tej
10 db M-es tojás
1 nagy csipet só
50-60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
extrák
beáztatott mazsola (kb. 30-40 g)
vagy 1 marék finomra vágott medvehagyma
vagy snidling
Cukor helyettesítése: eritrittel (60-70 g), vagy paleo negyedannyi édesítővel (15-20 g)
Vaníliás cukor helyettesítése: 1 db vanília rúd kikapart belseje
A gluténmentes sárga túró elkészítése
A tejet öntsd egy 3 literes fazékba.
Add hozzá a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot.
TIPP: 1 vanília rúd kikapart belsejével még finomabb lehet!
Ha mazsolás sárga túrót szeretnél, ekkor tedd a folyadékba a beáztatott aszalványt.
Közepes hőmérsékleten melegítsd fel a tejet, de vigyázz, ne égjen oda a lábos aljához.
Közben üss fel 10 darab tojást, és lazán verd fel. Éppen csak annyira, hogy a tojássárgák szétfollyanak.
Folyamatos, de finom kevergetés mellett főzd addig, amíg a tojás és a tejfehérje kicsapódik. Ez eltarthat 10-13 percig is. Akkor jó, ha egy laza tojásrántotta állaga lesz, a folyadék pedig, ami körbeveszi, opálos, vizes.
Készíts elő egy keverőtálat, helyezz rá egy szűrőt, abba pedig egy pelenkát vagy egy muszlin darabot.
Öntsd rá a sárga túrót és hagyd, hogy a savó lecsepegjen a tálba. Ha már nem túl forró, tekerd meg a textilt jó szorosan, és zárd el, hogy a túró egyben maradjon. Én egy konyhai csipesszel szorítottam el az anyagot.
A savót tedd félre.
Tedd a túrót a tállal és a szűrővel együtt a hűtőbe 3-4 órára. Ha kihűlt és teljesen összeállt, szeletelhető.
TIPP: A savót meg lehet inni, vagy felhasználhatod kalács vagy kenyér sütéséhez is víz helyett.
Ha elkészíted és ízlik, fotózd le, töltsd fel a facebook csoportomba, ahol több ezren várunk Rád is!