Glutenmentes receptek Hadarik Ritától
Szerintem anyukám soha sem evett halat, ennek ellenére bármely halászléfőző versenyen indulhatna ezzel a halászlé recepttel. Azt hiszem, ezt nevezik őstehetségnek. Ez a halászlé passzírozott lével készül, és ízléstől függően lehet friss kenyérrel, vagy főtt tésztával fogyasztani. De akkor miért és hogyan főz anyu ilyen kafa halászlevet? Apukám szenvedélyes hobbi horgász volt, és nem telt…
Krémes, roppanós, édes és sós, egészséges és finom, mindez igaz a csicsóka krémleves csicsóka csipsszel levesemre. Ezt a levest még a 2010-es éve elején, amikor sok főzőtanfolyamot tartottam egy főzőiskolában, a Magyar Konyha számára főztem, amiben a legjobb budapesti főzőiskolákat mutatták be. Emlékszem, mennyire boldog voltam, hogy az oktatók közül az én receptem került be…
Krémes, pikáns, de nem tolakodó ízű, egyszerű mégis nagyszerű birsalma krémleves, amit az ünnepi asztalra is bátran tálalhatsz. Soha sem voltam egy birsalma rajongó, de időnként megkívánom ezt az őszi csemegét. Persze nem kompótnak, mert az valahogy sohasem kedveltem. A krémleveseket viszont annál inkább. Ez a birsalma krémleves viszont nem egy szimpla gyümölcsleves. Zöldség alaplével…
A borscs leves a szláv országokban, főként Oroszországban, Ukrajnában, Litvániában hagyományos és klasszikus étel. Ahány ország, és tájegység, annyiféle variációja létezik. A borscs leves variációkban azonban van egy közös főszereplő, a cékla. A 4. X után már igen sok tapasztalattal a hátam mögött rájöttem, hogy a változatos étkezés az emberek egyik leggyengébb pontja. Sokan a…
Ez a vörösbab főzelék kimaxolja a „ronda és” fogalmát, de vigyázat, csalok. Amilyen kis csúnya ránézésre, annyira finom, amikor megízleled. Hát, ha még azt is elárulom, hogy szilvalekvár is van benne. Pedig van, és jelentem, nem ment el az eszem. Ennek a főzeléknek a fűszerezéséhez ugyan is pompásan passzol a hozzáadott cukormentes, jó sűrű szilvalekvár…
Lehetsz vegán, laktóz-, vagy tejfehérje-érzékeny, de ha egyszerűen csak imádod a kókusztejszínt, mint én, neked is bejön ez a vegán zöldbabfőzelék. Világ életemben utáltam a zöldbabfőzeléket. De azért, mert csak a sárga hüvelyű zöldbabot ismertük gyerekkoromban, a zöldről, azaz a ceruzababról még a mesékben sem hallottam. Na meg persze a menzán a fás, öreg zöldbab…
Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, nem kell liszt egy szuper szaftos, mennyei gluténmentes répasütemény sütéséhez? Sőt! Tojás sem kell bele! A legegyszerűbb sütemény, amitől mindenki megnyalja majd az ujját. A hozzávalókat csak kiméred, összekevered, a többit a sütő végzi már el. Figyelj azonban arra, hogy a pihentetésnek ennél a süteménynél fontos jelentősége van. Ne…
A búzadara helyettesítése a gluténmentes süteményekben egyszerűbb, mint gondolnád. Használhatsz rizsdarát, kukoricadarát, de egy gluténmentes sült túrótorta kölesdarával is készülhet. Én kedvelem ezt a gabonát, értékesebb a sima rizsdaránál, és ez nem csak rizsa. A nassolás mindig egy kis bűnözés, ezért minden apró részlet finomításával, és egészségesebbre hangolásával tehetünk magunkért valami jót. Még annyit csavartam…
A padlizsánkrém amilyen egyszerű és fenséges étel, annyira megosztó a receptje. Előre leszögezem, nem törekszem az autentikus technológiára, már csak azért sem, mert nincs lehetőségem faszénen sütni a padlizsánt. Másfelől ahány ház, annyi elkészítési mód, arról meg már ne is beszéljünk, hogy országonként hogyan változnak a padlizsánkrém variációk. Most gluténmentes padlizsánkrém majonézzel készült a konyhámban,…
A fejes káposzta főzelék csak távoli rokonságban van a kelkáposzta főzelékkel. Füstölt császárhússal, pikáns fűszerezéssel meglepően egyszerű finomság. Sokáig csak a kelkáposzta főzeléket ismertem, ami inkább hasonlít egy kis káposztával dekorált krumplifőzelékre. Szerintem. Nincs is ezzel nagy gond, mert jó a krumplifőzelék is, de ha oda szeretnél figyelni a kalóriabeviteledre, és a vonalaidra, javaslom, tegyél…