Ha már unod a rizst, vagy szimplán valami újat próbálnál ki, itt a rakott köles. Ez az édesburgonyás darált húsos variáció garantáltan új színt visz a konyhádba.
Az édesburgonya bennem a mexikói életérzést eleveníti fel, ezért ehhez a rakott köles recepthez ebből a kultúrkörből választottam meg a fűszerezést. Ami jó, és kevésbé jó döntésnek bizonyult. El is mesélem miért.
A mi családunk szereti a pikáns és karakteres ízeket, ezért nem bántam csínján a fűszerekkel. Én oda voltam és vissza az eredménytől, a kisebb fiam is megdicsérte, de nagynak túl sok volt benne a koriander. Következtetés. Ha ezzel a fűszerezéssel készíted el a receptet, kisebb adagokban add a raguhoz a fűszert. Addig játssz vele, amíg olyan lesz, amit örömmel fogyasztotok el. Ha nem akarsz mexikóit játszani, akkor a nem klasszikus fűszereket egyszerűen hagyd ki a történetből, akkor is finom lesz az étel.
Erre figyelj a párolt köles készítésekor!
A rakott köles készítésekor ügyelj a köles elkészítésére. Itt most peregnie kell a megpárolt aranysárga gyöngyöknek, ezért kérlek, tartsd be az arányokat, amiket megadok a receptben. Ha túl sok folyadékot adsz hozzá, betonkaja lesz belőle az elkásásodott gabona miatt. Figyelj, mutatom, mit és hogyan csinálj!
Hozzávalók a köleshez:
160 g jelölten gluténmentes köles
½ mk só
1 ek olaj
320 g víz
Hozzávalók a raguhoz:
220 g héjában főtt édesburgonya
1 ek zsír (sertés, kacsa, liba..)
60 g vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
chili ízlés szerint
½ mk szárított oregánó
1 mk fűszerpaprika
1 csapott tk só
500 g darált marhahús (vagy bármilyen, amit szeretsz)
100 ml paradicsomlé
100 ml víz
2 ek jelölten gluténmentes ketchup
+ 150 g reszelt félkemény sajt
Hozzávalók a speciális fűszerkeverékhez:
1 mk színes bors
1 mk koriandermag
½ mustármag
1 szem szegfűszeg
Egy pici, üres serpenyőben pirítsd 1-2 percen át a fűszereket. Ha van mozsarad, tedd bele a magokat, miután kihűltek. Egy fél mokkáskanál sóval elkeverve addig törd, amíg finom por állagú lesz a keverék.
A gluténmentes rakott köles elkészítése
A sütőt melegítsd fel 200 fokra.
Az édesburgonyát mosd meg, tedd egy sütőlemezre, és süsd addig, amíg a gumók megpuhulnak.
TIPP: Ha a héja elválik a hústól, és tapintásra puha, akkor készen van.
Hámozd meg, és villával nyomkodd szét.
Közben tedd fel a kölest párolni.
Egy kisebb fazékban a megmosott és lecsepegtetett kölest pirítsd egy percen át az olajon.
Majd öntsd fel a vízzel, sózd, és várd meg, hogy felforrjon.
Ekkor fedd le, vedd a tüzet takarékra, és kb. 15 percen át párold.
Ha elkészült, keverd át, tedd vissza a fedőt, és hagyd a gőzében 10 percet pihenni.
Felhasználás előtt morzsold szemeire.
Most készítsd el a ragut is!
A hagymát vágd finomra, a fokhagymát reszeld le, és kezd el pirítani egy nagyobb serpenyőben a zsíron.
Ha megpirult, add hozzá a húst, és folyamatos kevergetés mellett párold, amíg kifehéredik.
Sózd, add hozzá az oregánót, ízlés szerint csilit, és a fűszerpaprikát. Pirítsd 1 percen át.
Ha mexikói ízűre szeretnéd készíteni, ebben a fázisban add hozzá a fűszerkeveréket.
Majd öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel és add hozzá a ketchupot is.
Rotyogtasd 10 percen át.
Közben kóstold, hogy ha kell, igazíts az ízeken.
Keverd bele a pépesített édesburgonyát.
Vegyél egy kb. 18×25 cm-es tepsit, és rétegezd bele a hozzávalókat (hús, köles, hús, köles, hús).
A tetejét szórd meg a reszelt sajttal.
Tedd 180 fokos sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt aranybarna lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Csatlakozz facebook csoportomhoz is, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!
EZ A RECEPT IS ÉRDEKELHET: Császári kölesmorzsa