A pácolt feta sajt nem egy nagy ördöngösség, de gluténérzékenyként nem biztos, hogy csak úgy leemelheted a boltok polcairól. Így készítsd el házilag!
Biztosan hallottál már a keresztszennyeződésekről, amik kellemetlen napokat okozhatnak egy gluténérzékeny számára. A natúr sajt, vagy az olaj nem veszélyesek, de a fűszerek azok lehetnek, illetve az előállítás menete alatt is becsúszhatnak némi hibák.
Ezért szokás mindig azt javasolni ebben a diétában, hogy
1/ csak natúr alapélelmiszert vásárolj, és magad készítsd el a biztonságos ételt
2/ csak jelölten gluténmentes terméket vásárolj.
Na de mihez együk ugye?! Fontos kérdés, mert csak úgy nem csinál ilyet az ember. Nagyon jól illik a zöldsalátákhoz, vagy sült csirkemell mellé salátába, kígyóuborkával és paradicsommal kombinálva is finom. Ha pedig elfogyott a kanalazható sajt az olajból, kend egy szelet gluténmentes kenyérre. A végén az olaj, és a sajt szétmálló része egy sűrű krémet alkot, ami valóban nagyon jó kenyérre kenve.
Hozzávalók a pácolt fetához:
400 g feta sajt
3 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 tk színes bors
1 tk szárított oregánó
½ citrom leve és héja
2 ágacska kakukkfű
+ egy 800 ml-es befőttes üveg
A pácolt fetából még nem találkoztam jelölten gluténmentessel, viszont nagyon klassz kis dolog, ezért is készítettem el házilag. Lényeges, hogy gluténmentes fűszereket (a Lucullus gluténmentes), és jó minőségű extra szűz olívaolajat használj hozzá.
A gluténmentes pácolt feta elkészítése
A sajtot vágd fel 2×2 cm-es kockákra.
A színes borsot törd durvára, ne legyen finoman őrölt, inkább csak darabos.
A lehetőleg bio citrom héját egy zöldséghámozóval vágd le lehetőleg úgy, hogy a citrom fehér és kesernyés része ne maradjon a héjon.
A citrom levét facsard ki.
A fokhagymát finoman nyomd meg egy kés pengéjével, hogy az illóolajak kijöhessenek belőle.
A fűszereket tedd az üveg aljára, erre tedd óvatosan a sajtkockákat.
Öntsd rá a citromlevet, majd annyi olívaolajat, hogy egy ujjnyira lefedje a sajtot.
Zárd le az üveget, óvatosan fordítsd a fejére, majd vissza.
Tedd hűtőbe, és pácold legalább 3 napon át.
Kifogytál az ötletekből, mit kenj a szendvicsre? Nézd meg, hogyan készítem az avokádókrémet! Az én fiaim rajonganak érte.