Tudtad? Gluténmentes linzer kukoricalisztből is készülhet. Ebben a receptben megmutatom, mit adj még hozzá, hogy jó legyen az állaga.
Hallottad már, hogy a kukoricaliszt nem csak a gluténmentes diéta sztárja, de igazi rostbomba is? Különösen, ha hazánkban termesztik? Nos, ebben a receptben még egy csipetnyi extra rostot adtam hozzá. Lenmagpelyhet, hogy ne csak finom legyen, de tápanyagokban gazdag is.
Nehéz szavakba formálni azt az illatot, ami belengi a lakást a sütés során. Eper, kókusz és a lenmag finom olaja. Egyszerűen azt érzem ilyenkor, hogy valami csoda fog újra kikerülni a sütőből.
És ami még csodálatosabb ebben a gluténmentes linzerben?! Nem kell bajlódnod a formázással! Egyszerűen nyújtsd ki, vágd négyzetekre, és már mehet is a sütőbe. Hát így készül ez az egyszerű gluténmentes sütemény.
Lássuk, hogyan készítheted el ezt az egyszerű, de nagyszerű lekváros linzerkockát!
Hozzávalók a gluténmentes lekváros linzerhez:
250 g jelölten gluténmentes kukoricaliszt
50 g jelölten gluténmentes lenmagpehely
4 g jelölten gluténmentes úfiűmaghéj liszt
150 g vaj
100 g barna cukor
1 citrom reszelt héja
2 db M-es tojássárgája
1 késhegynyi szódabikarbóna
4-5 ek sűrű eperlekvár
jelölten gluténmentes kókuszreszelék
Mi van, ha nem ehetsz tejterméket?
A linzer elkészítési folyamata és a hozzávalók adják meg az omlós, porhanyós végeredményt. Tehát a zsiradéknak fontos szerepe van. Ha nem ehetsz tejterméket, válassz vaj helyett növényi margarint. Margarinnal ugyan úgy készítheted, ahogy vajjal. Amennyiben kókuszzsírt választanál, nem javaslom a fél órás pihentetést a hűtőben. Annyira megkeményedne, hogy nem tudnád nyújtani. Ebben az esetben elég, ha pár percre teszed be a hűtőbe. Kókuszzsír használatával morzsalékosabbá válhat a tészta.
A gluténmentes lekváros linzer elkészítése lépésről-lépésre
- A tésztához először keverd össze a 250 gramm kukoricalisztet, az 50 g lenmagpelyhet, az 5 gramm útifűmaghéjlisztet. Add hozzá továbbá a 100 gramm cukrot és a késhegynyi szódabikarbónát.
- Ezután a lisztes keveréket morzsold össze a 150 gramm puha vajjal és a tojások sárgájával.
- A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Majd tekerd fóliába, és pihentesd 30 percet a hűtőben.
- A tésztát nyújtsd kb. 5 mm vastagságúra egy sütőpapíron. Ha kell, szórd meg kukoricaliszttel a tészta tetejét nyújtáskor. Így nem ragad majd a sodrófához.
- A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt helyezd a sütőlemezre.
- Kend meg sűrű eperlekvárral, majd hints meg tetszés szerinti mennyiségű kókuszreszelékkel. Ne legyen túl sok, mert könnyen megég!
- 180 fokos, előmelegített sütőben süsd készre 10-12 perc alatt.
- Hűtsd langyosra, majd vágd rögtön téglalapokra.
Készítsd el ezt a gyors és egyszerű linzert, ami garantáltan elvarázsol majd mindenkit!
Próbáld ki ezeket az apró finomságokat is!
Gluténmentes linzer barna rizslisztből
Gluténmentes sajtos kréker kukoricadarából
Gyere! Csatlakozz azokhoz Facebook csoportomhoz is! Több, mint 20 000 háziasszony tapasztalatára számíthatsz!