A köles elkészítése bár egyszerű, más-más technikát érdemes alkalmazni attól függően, mit szeretnénk készíteni. Ebben a cikkemből megismered a pergős köles és a köleskása (kölespuding) készítését is.
A köles nem csak egy egyszerű élelmiszer a konyhában, hanem egy igazi kincs, tele lehetőségekkel. De mi a köles valójában? Ez az apró szemű, aranysárga pázsitfűféle nem csak hazánkban, de szerte a világon népszerű. Ezt magas tápértékének és sokoldalúságának köszönheti.
A köles főzése tehát egyszerű. De elképzelhetetlenül sokféle módon fogyasztható. Legyen szó egy hétköznapi köretről vagy egy különleges desszertről, a köles fantasztikus választás.
Pergős köles elkészítése
A pergős köles készítése nem bonyolultabb, mint a rizsé. A titok a megfelelő víz-köles arányban és a pihentetési időben rejlik. A párolt köles elkészítéséhez sokan sokféle anyaghányadot javasolnak. De nem mindegy, hogy pergős kölest szeretnénk készíteni, vagy egy krémes kásába szeretnénk belekóstolni. Sőt! A dermesztett köles puding készítéséhez is más arányokat érdemes figyelembe venni.
Hozzávalók a pergős köles elkészítéséhez:
100 gramm szemes köles
1 el olaj
300 ml víz
csipet só
Köles készítése lépésről-lépésre
1 Mérd ki a 100 gramm kölest, és áztasd be. A kezeddel keverd át, ami a víz tetejére felmegy, távolítsd el. Érdemes 2-3 alkalommal is átmosni, majd lecsepegtetni.
2 Tegyél egy evőkanálnyi olajat egy gyorsforralóba (pl. olívaolaj, repceolaj, desszert esetében olvasztott vaj).
3 Hevítsd fel az olajat, majd szedd rá az átmosott kölest.
4 Nagyjából egy percen át pirítsd folyamatos kevergetés közben.
5 Add hozzá a kimért 300 ml vizet és a csipet sót.
6 Magasabb fokozaton, fedő nélkül forrald fel.
7 Ha forr, vedd takarékra a tűzhelyet, és fedd le a lábost.
8 Körülbelül 10-15 percen át párold így. 10 perc után keverd át, majd fedd le újra. Így minden szem magába tudja szívni a folyadékot.
9 Ezt követően húzd le a tűzről. keverd át ismét, majd lefedve hagyd kihűlni.
10 Ha kihűlt, a kezeddel morzsold szét szemeire. Így lesz pergős.
Köles, mint köret vagy levesbetét
Nos, készülj fel egy kis varázslatra a párolt kölessel! Képzeld el, hogy a hagyományos rizst helyettesíted vele a kedvenc magyar ételeidben! Legyen szó akár pörköltről, tokányról vagy egy ízletes zöldségraguról. A párolt köles mindenben megállja a helyét.
De mi lenne, ha egy kis csavart vinnénk a hagyományos töltött paprikába? Csempéssz a darált húsba párolt kölest rizs helyett! Ez a klasszikus fogás ízben nem fog változni, de más tápanyagokat ad hozzá az étkezésedhez.
De itt nem áll meg itt a kaland. Képzeld el a párolt kölest levesbetétként is! Egy tányér forró paradicsomlevesben úszkálva, a köles nem csak táplál, de egy kis különlegességet is csempész a levesbe.
Szóval, ne félj kísérletezni a konyhában! A párolt köles tökéletes társ minden kulináris kalandhoz.
Kölespuding – a legfinomabb köles desszert
Most, hogy megtanultad a pergős köles főzésének alapjait, térjünk rá a kölespudingra. Ami valójában köleskása. Óvva intelek attól, hogy keményítő helyett köleslisztből főzz klasszikus pudingot. Fűrészporos állaga lesz: nem olyan, amire számítanál. Ha hagyományos gluténmentes pudingot ennél, főzd meg valamilyen keményítőből. Amennyiben kölesre vágysz, maradj a kásánál.
Hozzávalók a kölespudinghoz:
75 gramm szemes köles
150 ml víz
250 ml tej (lehet növényi is)
50 ml tejszín (lehet növényi is)
édesítő (ízlés és diéta szerint)
csipet vanília őrlemény (opcionális)
1 A szemes kölest ebben az esetben is öblítsd át 2-3 alkalommal.
2 Tedd fel főni a 150 ml vízzel.
3 Ha a vizet felszívta, add hozzá a 250 ml tejet (vagy növényi tejpótlót).
4 Opcionálisan adhatsz hozzá vanília őrleményt vagy őrölt fahéjat.
5 Akkor van kész, ha a kása ragacsos, de keverhető.
6 Ezt követően add hozzá a tejszínt (vagy növényi tejszínt) és az édesítőt. Ez lehet méz, cukor, édesítő.
7 Egy percen át főzd még így. Utána hűtsd langyosra és már fogyaszthatod is.
Miért érdemes köles enni?
- A köles nemcsak kiváló ízű és sokoldalú alapanyag a konyhában, hanem számos jótékony egészségügyi előnnyel is bír. Gazdag rostforrás, ami hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez és segít megelőzni az emésztési problémákat.
- Magas antioxidáns-tartalma révén védelmet nyújt a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Ezzel hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához és az általános egészség megőrzéséhez.
- A köles magas magnéziumtartalma elősegíti a szív egészséges működését, csökkentve ezzel a szívbetegségek kockázatát.
- Ezen felül a köles egy kiváló energiaforrás. Hosszantartó telítettséget biztosít, így ideális választás lehet a fogyókúrázók számára is.
- A köles alacsony glikémiás indexe révén kedvező hatással van a vércukorszintre.
- A kölesben található vas és B-vitaminok segítik az egészséges vörösvérsejt-képződést és az idegrendszer megfelelő működését.
- Végül, de nem utolsósorban, a köles gluténmentes jellege miatt remek választás a gluténérzékenyek számára is.
Fontos: A köles alapvetően gluténmentes. Ám ha gluténérzékeny vagy, csak a jelölten gluténmentes termékeket válaszd. A kölest más gabonákkal együtt tárolhatják, így szennyeződhet. Ezért vásárolj ellenőrzött és biztonságos kölest.
Összefoglalás
A kölest sokoldalúsága és tápértéke miatt érdemes tehát beépíteni a mindennapi étkezésbe. Akár egy gyors reggeli, egy tápláló ebéd, vagy egy könnyű vacsora elkészítéséről van szó, a köles mindig jó választás.
Próbáld ki a legfinomabb köles recepteket az oldalamról!
Cukkini főzelék sajtos kölsfasírttal
Gluténmentes császármorzsa kölesből
Gluténmentes paradicsomleves magyaros
Gyere! Csatlakozz azokhoz Facebook csoportomhoz is! Több, mint 20 000 háziasszony tapasztalatára számíthatsz!