A karfiol pizza amilyen banálisan ostobának hangzik, annyira finom és alakbarát. Korábban sokat ellenkeztem azzal, hogy valamit úgy nevezzünk, ami nem az, de beláttam, hogy valami nevet csak kell adni minden újdonságnak. A karfiol pizza is ilyen. Semmi köze a tésztához, de kerek, és pont olyan dolgokkal szokás megpakolni, mint a hagyományos pizzákat.
Az óriási különbség a szénhidráttartalom, ami a karfiol pizza javára ír sok-sok plusz pontot. Ha súlyfelesleged van, ha szeretnél több zöldséget enni, ha szereted az izgalmas újításokat, akkor ez a te recepted.
Amióta elkészítettem és megkóstoltam, mondhat bárki bármit, szerintem a karfiol pizza igen is egy áldás. Nincs utána kaja kóma, bűntudat, és még a tésztájával sem kell pepecselni, mert liszt se kell hozzá.
Ebben a receptben megmutatom a kedvenc aszalt paradicsom pesto receptemet is, mert én ezt szoktam kenni a karfiol pizzámra. Jó, néha keverek hozzá egy kis ketchupot is.
Hozzávalók a karfiol pizza alaphoz:
1 normál méretű karfiol
50 g mozzarella
csipet bors
1 db M-es tojás
2 csipet só
csipetnyi jelölten gluténmentes oregano
1 mk olívaolaj
Hozzávalók a pestohoz:
120 ml extra szűz olívaolaj
1/2 mk só
1 ek balzsamecet
25 g aszalt paradicsom
70 g parmezán
2 gerezd fokhagyma
A gluténmentes karfiol pizza elkészítése
A szárított, aszalt paradicsomokat vágd kisebb darabokra, tedd egy pohárba, és öntsd nyakon forró vízzel. Hagyd, hogy a paradicsomok megszívják magukat nedvességgel.
Ha már puhák, nyomkodd ki belőlük a felesleges vizet.
Tedd egy késes aprítóba az olívaolajjal, fokhagymával, a balzsamecettel, a reszelt parmezánnal és a sóval együtt.
Turmixold pesto állagúra.
Tedd egy üvegbe, és olajjal zárd le a tetejét.
Mosd meg a karfiol rózsáit, itasd fel róluk a felesleges nedvességet. Majd reszeld le a rózsákat.
TIPP: Én géppel szoktam „ledarálni”, így sokkal gyorsabb a művelet.
Öntsd egy keverőtálba, és a sóval, borssal, oreganoval, egy egész tojással és a lereszelt pizza mozzarellával keverd össze.
Olajozz be egy sütőpapírral bélelt tepsi közepét, és erre halmozd a karfiolos masszát.
Formázd kör alakúra.
180-190 fokos előmelegített sütőben addig süsd, amíg elkezd aranybarnába fordulni a színe (10 perc kb.).
Ekkor vedd ki, kend meg a pestóval. Ha szeretnéd, tegyél rá egyéb feltétet, és mozzarellát.
Tedd vissza a sütőbe, és süsd készre.
EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT CSOKIS COOKIE
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Nagyon jó tanítás, hasznos és gondolatébresztő, önfejlesztő.