A sült csirkét mindenki imádja. Mutatom a trükköket, mitől lesz belül szuper omlós, kívül pedig ropogós az egyben sült csirke.
A kép láttán lehet, hogy egy nagyot horkantasz a nevetéstől, mert ezt a szegény szárnyast kiterítettem rendesen. Egyrészt tetszik nekem ez a felállás, másfelől nincs grillcsirke sütőm. Anyukáméknak van, és tudom, hogy akkor jó, ha a csirke hosszú időn át forog körbe-körbe. Na de ezt egy mezei villanysütőben képtelenség kivitelezni, vagy akinek sikerül, annak minden elismerésem.
Ezért döntöttem úgy, hogy leterítem a csirkét, így a bőrös része folyamatosan kapja a hőt, amitől valóban ropogós lesz minden zsírosabb része. Ez igen lényeges szempont nálunk, mert a nyákos, puha bőrhöz bottal sem nyúlnak az én férfijaim. De a ropogós csirkebőrt már bírják.
Nem tudom, hogy vagy a csontokkal, de az én csodálatos családom nincs oda ezekért sem. Hősiesen bevallom, az egész csirke kifilézése csak részben sikerült nekem, a szárnyét, és a combját hagytam, ahogy voltak. A szárny gyorsan átsül, de a combokat bevágtam pár helyen, hogy a csontokhoz közeli húsrészek is jól átsüljenek. Ha elég ügyesnek érzed magad, nézd meg ezt a csirke filézős videót. Angolul van, de a videó önmagáért beszél.
Hozzávalók 3-4 főre:
1 db bontott egész csirke (1,5 kg kb.)
1 mk őrölt pirospaprika
1 mk őrölt köménymag
1 mk őrölt füstölt paprika
2 mk só
1 mk fokhagyma por
2 mk szárított kakukkfű
1-2 ek olaj
Tepsi méret: lapos
Sütési hőfok: 160, légkeveréses
Sütési idő: 55-60 perc
FONTOS!
A fűszerek alapból gluténmentesek, de a feldolgozás során keresztszennyeződhetnek. Ezért kizárólag jelölten gluténmentes fűszert használj, vagy olyat, amiről a gyártó nyilatkozatot tesz közzé.
Az egyben sült csirke elkészítése
A bontott csirkét filézd ki. A technikájáról a fenti leírásban találsz egy videót.
A fűszereket keverd össze, majd dörzsöld bele a csirke minden oldalába, és apró hajlatába.
A sütőt melegítsd elő 160 fokos, légkeveréses módban.
Egy lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral, és helyezd rá a csirkét úgy, hogy a bőrös oldala legyen felül.
1-2 evőkanál olajjal locsold meg.
Tedd a sütőbe, és süsd 50-60 percen át. Közben időnként locsolgasd a húst a kisült zsírjával.
TIPP:
Az egész csirkével spórolni is tudsz. Kilója jóval olcsóbb, mintha az egyes alkatrészeit külön-külön vásárolnád meg. A csontokat, és levágott részeket se dobd ki, készíts belőle egy jó csontlevest.