A húsmentes töltött paprika receptem évekig étlapon volt a Köles étteremben. Azok is imádták, akiknek nem volt bajuk a hússal. Egyszerűen finom.
Hús nincs benne, szénhidrát viszont annál több a rizs miatt. Amivel nincs is gond, ha emellett sok zöldséget és fehérjét eszel . Sima fehér rizs helyett párolt barna rizzsel is készítheted, az szerintem sokkal egészségesebb, mivel rostokat is tartalmaz.
Na de kanyarodjak vissza a húsmentes töltött paprikára. A szaftosságát a sajt adja, az ízét pedig a fűszerek. A húsos töltött paprikával szemben a rizst jobban kell fűszerezni a semleges íze miatt. Nem csak a tölteléket ízesítem erősebben, de a paradicsomlevem is különleges. Már évek óta őrölt római köménnyel ízesítem, amitől egészen különleges karaktere lesz a paradicsommártásnak.
Ha nem szereted, nyugodtan hagyd ki a receptből. De ha bevállalós vagy, és te is rajongsz az ízorgiákért, akkor szered be ezt a fűszert, és told a szószba.
Hozzávalók 12 darabhoz:
12 db nagy TV paprika
A töltelékhez:
2 ek olaj, 500 g fehér kerekszemű rizs, másfélszeres mennyiségű víz, 250 g félkemény sajt , 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 tk fűszerpaprika, só, bors, 1 db kezeletlen citrom reszelt héja, 2 db S-es tojás
A mártáshoz:
0,5 dl olaj (olíva pl.), 2 fej vöröshagyma, 150 g nádcukor, 1 db paradicsompaprika, 1 db babérlevél, 1 ek fűszerpaprika, só, 1 tk római kömény, 800 ml sűrű paradicsomlé, víz
Helyettesítések:
Sajt helyett növényi sajt, vagy reszelt pasztinák.
Cukor helyett eritrit, vagy paleo negyedannyi. Ezeket azonban nem lehet karamellizálni, ezért csak akkor ad a szószhoz, ha már minden folyadék benne van.
A gluténmentes és húsmentes töltött paprika elkészítése
A rizst mosd át. Egy lábosban hevítsd fel az olajat, szedd rá a rizst, és addig pirítsd, amíg áttetszővé válnak a rizsszemek.
Öntsd fel másfélszeres mennyiségű vízzel, sózd, forrald fel.
Ha felforrt, vedd takarékra, és lefedve párold puhára (15-20 perc).
Egy nagy fazékban tedd oda a finomra vágott hagymát az olajjal együtt, és dinszteld üvegesre.
Szórd meg az őrölt római köménnyel, add hozzá a reszelt fokhagymát, a kisebb darabokra vágott paprikát, végül add hozzá a cukrot.
Ha a cukor karamellizálódott, szórd meg a fűszerpaprikával, majd öntsd fel a vízzel és a paradicsomlével.
Sózd, borsozd, add hozzá a babérlevelet, főzd kis lángon szószos állagúra.
Ha elkészült, egy botmixerrel krémesítsd a mártást.
A paprikákat csumázd ki.
A hagymát, fokhagymát, petrezselymet egy aprítóban pürésíts le, add hozzá a kihűlt rizshez.
Keverd a töltelékbe a fűszerpaprikát, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, és a reszelt sajtot.
Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd töltsd meg a paprikákat.
Tedd a forró szószba a töltött paprikákat, és főzd 35-40 percen át.