A csemege uborkával készülő hentes tokány amilyen furcsának tűnik, annyira finom. A pörkölthöz szokott gyomrunknak igazi felüdülés.
A tokány egy gazdag húsos ragu, ami általában két dologban különbözik a pörkölttől. Paprika helyett borssal készül, és nem pirítanak alá vöröshagymát. Nos, ahogy majd a receptben látni fogod, én nem tartottam be ezeket az alapszabályokat, mert színekre, és még több ízre vágytam.
Ami viszont lényeges, hogy a tokánynál a húst (marha, sertés, pulyka) a rostjaira merőleges vékony csíkokra vágjuk. A tokány lelke a bors és a majoránna, amiket viszont nem hagytam volna ki az ételből, már azért sem, mert a majoránna nagyon jól kiemeli az uborka savasságát.
Hozzávalók a raguhoz 4 főre:
1 ek zsír (sertés, kacsa)
100 g vöröshagyma
50 g császárszalonna
500 g sertéslapocka,
2-3 gerezd fokhagyma
1 mk fűszerpaprika
1 tk só
2 csipet tört bors
1 mk száraz jelölten gluténmentes majoránna
130 ml paradicsomlé
fél TV paprika
100 ml száraz vörösbor
70 g sonka (gluténmentes gépsonka)
100 g csemegeuborka
A gluténmentes hentes tokány készítése
A tokányhoz a húst vágd vékony csíkokra.
A hagymát aprítsd fel, és dinszteld meg a zsíron és az apróra vágott császárszalonnán.
A felvágott szoba-hőmérsékletű húst szedd a hagymás alapra, és addig keverd, dinszteld, amíg ki nem fehéredik, ekkor reszeld rá a fokhagymát is.
Sózd, borsozd, szórd meg a száraz majoránnával, majd öntsd fel a borral, a paradicsomlével, végül add hozzá a csíkokra vágott paprikát is.
Lefedve, közepes hőfokon 40-50 percig párold.
Az utolsó 10 percben add hozzá a vékony csíkokra vágott uborkát és sonkát.
Csatlakozz facebook közösségünkhöz, oszd meg tapasztalataid, kérdéseid, legyél egy baráti csapat tagja te is!
Ha elkészíted a receptet, fotózd le, és töltsd fel hogy más is kedvet kapjon hozzá! #segítsükegymást #együttjobb