Túrós, nutellás, vagy hortobágyi palacsintáshoz tökéletes választás a gluténmentes hajdinalisztes palacsintatészta. Mutatom az arányokat!
A gluténmentes diétában gyakori nehézség a palacsinta sütése. Sokan panaszkodnak arra, hogy letapad, leég, szétszakad a tészta, amivel próbálkoznak. A lisztkeverékeken túl vannak olyan alaplisztek, amikből mindenféle kutyulás nélkül lehet palacsintát sütni. Az egyik ilyen a hajdinaliszt.
A hajdinalisztnek azonban van egy jellegzetes utóíze, amit egyesek nem kedvelnek. Ezt semmilyen trükkel nem lehet elvenni, de a töltelékek megválasztásával el lehet annyira nyomni, hogy szinte észrevehetetlen legyen. Ilyen a túró és a csoki kombinációja, vagy a húsos rakott palacsinta, a hortobágyi palacsinta. Ezek annyira intenzív ízűek, hogy lényegtelen, milyen tésztába töltöd bele őket. Ilyenkor vedd elő ezt a receptet.
Hajdinalisztből nem csak szép, szakadás mentesek lesznek a palacsinták, de lassúfelszívódásúak, és jóval egészségesebbek is, mint az üres kalóriás, keményítő alapú, vagy rizslisztes változatok.
A palacsintához (8-9 db):
165 g hajdinaliszt
csipet só
375 ml víz
1 db egész tojás
2 ek olaj (pl. dióolaj, kókuszolaj, repceolaj) + a sütéshez
FONTOS! Ahhoz, hogy ne tapadjon le a palacsinta tészta, a serpenyő felületének tökéletesnek kell lennie. Ügyelj arra, hogy a palacsintasütőd ne karcold meg, ne érje semmilyen sérülés. A palacsinta rendszerint akkor ragad le, ha a serpenyővel vannak problémák.
A gluténmentes hajdinalisztes palacsintatészta elkészítése
A tésztához egy keverőtálban keverd össze a hajdinalisztet a sóval.
A vizet folyamatosan csorgasd a hajdinaliszthez miközben egy kézi habverővel keverd, hogy csomómentes legyen.
Amikor a víz felét már hozzáadtad, add hozzá az egész tojást, majd csorgasd bele a maradék vizet, és az olajat is. Egy sűrűbb tésztát kapsz. Pihentesd 15-20 percet a konyhapulton.
Tedd a palacsintasütőt a tűzhelyre, forrósítsd fel, majd csepegtess rá pár csepp olajat, és oszlasd el a sütőfelületen.
Fontos, hogy a sütőlap forró legyen.
Önts bele egy kisebb merőkanálnyi tésztát, gyorsan folyasd körbe a palacsintasütőn, majd tedd vissza a tűzhelyre.
Amikor elválik a palacsintatészta a serpenyő oldalától és hólyagosodni kezd, egy műanyag spatulával fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
Minden palacsinta előtt önts pár csepp olajat a serpenyőbe.
Szereted a palacsintákat? Süsd meg a banános zabpelyhes palacsinta receptemet is!