Galette. A franciák mindennel megtölthető pitéje. Naná, hogy ünnepek előtt elkészítettem a gluténmentes zserbó pite verziót is amolyan franciásan. Figyelj, mert sokféle ízben elkészíthető.
Az az igazság, hogy felnőtt fejemre lettem zserbó rajongó. Gyerekkoromban mákos párti voltam, most sem vetem meg, de a dió valahogy sokkal jobban bejön. A zserbót úgy szeretem, ha a tészta ki sem látszik belőle, szinte egy merő töltelék az egész, de lássuk be, esztétikailag nem túl elegáns ebben a formában.
Még szerencse, hogy az ünnepek nem csak a tepsiben sült sütikről szólnak, hanem a szépen megrakott apró sütis tányérokról is. Ebbe a galette (ejtsd gálett) formációba pedig tökéletesen beleillik a mi zserbónk is. Omlós pite tészta, roskadozó töltelék, csoki a köbön. És annyira menő, ahogy a szélein felhajtogatott mini tortácskák kisülve csillagokra emlékeztetnek. Olyan magic, olyan ünnepi.
Ha sikerült elültetnem a bogarat a füledben, akkor készítsd el szilbalekváros-mákos, vagy narancslekváros-mandulás töltelékekkel is. Kicsit pepecselős ez a mini zserbó pite készítés, de a hideg őszi és téli napokon lehet, hogy pont ez fogja feltenni a pontot a napodra.
Hozzávalók 25-30 zserbó galette készítéséhez:
A tésztához:
200 g jelölten gluténmentes zabliszt
100 g jelölten gluténmentes tápioka keményítő vagy kukoricakeményítő
2 g xantan gumi (opcionális, de jó ha van benne)
csipet só
100 g porított nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
200 g vaj
1 db S-es tojás (egész)
A töltelékhez:
150 g darált dió
75 g porított nádcukor
110 g baracklekvár
+
100 g jelölen gluténmentes étcsokoládé
50 ml tejszín
A gluténmentes zserbó pite elkészítése
A zablisztet keverd össze a keményítővel, a porcukorral, vaníliás cukorral és a sóval.
TIPP: Ha van xantán gumid, akkor ehhez a mennyiséghez 2 grammot adva a tészta kevésbé lesz porhanyós.
Majd a darabokra vágott hideg vajat gyors mozdulatokkal morzsold a lisztkeverékbe.
A vajas tésztát egy darab S-es egész tojással gyúrd össze.
A tésztagombócot pihentesd egy órán keresztül a hűtőben, hogy a vaj megdermedjen, és a tészta szépen formázhatóvá váljon.
A töltelékhez a darált diót keverd össze a porcukorral és a lekvárral.
TIPP: Tehetsz bele több lekvárt is, de abban az esetben számíts rá, hogy a töltelék szét-, és lefolyik a galette pereméről.
A pihentetett tésztát egy szilikonos sütőpapíron nyújtsd 3 mm vastagra, és szúrj ki belőle 5-cm-es korongokat.
Közepükre halmozz teáskanálnyi tölteléket.
A tésztaszéleket hullámos formában hajtsd rá a töltelékre a képen látható módon. Ha jól csinálod, a töltelék a peremen belül marad.
170 fokos, előmelegített légkeveréses sütőben süsd a mini zserbó pitéket 11-12 percen át, majd a sütőpapíron hagyd őket teljesen kihűlni.
Végül olvaszd fel a darabokra tört csokoládét a tejszínnel együtt.
Tedd vékonyabb csővel ellátott habzsákba, hűtsd langyosra, és csíkozd be a kész gluténmentes zserbó pitéidet.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!
EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: Gluténmentes vaníliás karika.