A gluténmentes diéta egyik legnagyobb átka, hogy nem lehetsz spontán. Szerencsére egyre több gluténmentes termék van a boltok polcán, azért fogadjunk, hogy sokszor a könnyeid nyeled, mert nem vehetsz le bármit. Őrjítő egy érzés, de nyugtasson meg az a tudat, hogy így legalább kevesebbet nassolsz, és kevesebb tartósított cuccot viszel be a testedbe. Amikor pedig úgy döntesz, hogy megsütöd magadnak, amit kívánsz, TE döntöd el, hogy milyen minőségű alapanyagokból állítod össze a kedvencedet.
A gluténmentes vaníliás karika nem álom többé. Könnyen, gyorsan, egészséges alapanyagokból simán meg tudod sütni Te is. Ehhez a recepthez a köles lisztet választottam, hogy látványra is hasonló legyen, mint a bolti. Van azonban egy fontos dolog, amiről beszélnünk kell. A kölesnek van egy jellegzetes íze, amit fűszerekkel el tudsz nyomni. Jelen esetben vaníliával. Nem. Nem a vaníliás cukorra gondolok, mert az meg sem közelíti azt, amit elvárható egy vaníliás jelzővel ellátott sütitől. Szóval igazi vaníliát használj hozzá! Hidd el, nem fogod megbánni.
A másik „fűszer” a méz, ami kellemes aromájával mindenkit rabul ejt. Ebben a receptben ráadásul ragasztóként is szerepel. Kevesebb zsiradék hozzáadásával is összeáll így a keksz.
Ha kipróbálod, vagy kérdésed van, a recept alatt írd meg hozzászólásban!
Hozzávalók 16 darab karikához:
200 g köles liszt
fél csipet só
60 g kukoricakeményítő
1 csapott mk szódabikarbóna
1 db vanília rúd kikapart belseje
80 g méz
1 db egész S-es tojás
1 db S-es tojássárgája
40 g kókuszzsír
100 g gluténmentes étcsokoládé
Tepsi méret: gáztepsi méret
Sütési hőfok: 170
Sütési idő: 8-9 perc
Helyettesítők:
Kókuszzsír helyett lehet vaj, vagy margarin is.
Méz helyett agavé szirup, datolyaszirup, stb…
A gluténmentes vaníliás karika elkészítése
Keverd össze a köles lisztet a keményítővel, sóval, vaníliával, és a szódabikarbónával.
A száraz anyagokhoz add az olvasztott kókuszzsírt, az egész tojást, a tojássárgát, és a mézet.
Az egészet alaposan gyorsan, de alaposan gyúrd össze, majd tekerd fóliába, és pihentesd 10-15 percet a hűtőben.
Nem többet, mert a kókuszzsír gyorsan keményre köt, úgy pedig képtelenség lesz úgy kinyújtani, hogy ne törjön a tészta.
Majd egy sütőpapíron vagy szilikonos lapon nyújtsd kb. 8 mm vastagra, és egy 5 cm átmérőjű szaggatóval vágd ki a karikákat. Én egy nyomófej (habnyomó) segítségével vágtam ki a karikák közepét.
A korongokat ezután tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Biztonságosabb, ha egy széles pengéjű késsel nyúlsz a tészta alá, nehogy széttörjön.
170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb. süsd a karikákat 8-9 percig.
Hagyd őket a sütőpapíron kihűlni, és csak ezt követően mozgasd őket, nehogy széttörjenek.
Ha teljesen kihűltek, nyomd a korongok alját olvasztott csokoládéba, majd egy sütőpapírra téve dermeszd meg.