Gluténmentes túrótorta! Ez az a desszert, ami minden alkalomra tökéletes választás. Hogy mi a titka az én könnyed túrótorta receptemnek?
Ez a cukormentes túrótorta liszt párolt szemes kölesből készül. A köles pedig nemcsak egészségesebb, de különlegesebb ízvilágot is ad a tortának. Ez a túrótorta liszt nélkül készül, és garantálom, hogy a végeredmény felülmúlja majd az elképzeléseidet.
Kölesből is készülhet könnyed gluténmentes túrótorta
Szeretem a kölest, mert ez az apró aranyszínű álgabona igazi tápanyagbomba. A köles nemcsak gluténmentes, hanem magas rost- és fehérjetartalmú is, ami tökéletessé teszi ezt a gluténmentes túrótortát. Ráadásul ez a sütemény cukormentes is egyben. Ami azt jelenti, hogy kevesebb cukor fogyasztása mellett is élvezhetjük a finom nassolást.
A legjobb dolog ebben a receptben, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd az ízek és az egészséges táplálkozás között. A túrótorta gluténmentesen elkészítve nemcsak finom, hanem tápláló és egészséges is. Ez a torta bizonyíték arra, hogy a glutén- és cukormentes desszertek is lehetnek ellenállhatatlanul ízletesek.
Próbáld ki ezt a receptet! Készítsd el a családodnak vagy a barátaidnak a legfinomabb sült túrótortát, amit valaha kóstoltak!
A gluténmentes túrótorta elkészítése
Hozzávalók egy 20-22 cm-es kapcsos tortaformához:
55 g szemes jelölten gluténmentes köles
10 + 50 g vaj
két és félszeres víz
250 g krémes házi túró
200 g natúr friss sajt (krémsajt)
80 csepp folyékony stevia
½ mk vanília őrlemény
½ citrom
3 egész tojás
csipet só
½ cs sütőpor (foszfátmentes)
125 g szatmári szilvalekvár (cukormentes)
+ jelölten gluténmentes kölesliszt
Túrótorta gluténmentesen lépésről-lépésre
- Mosd át alaposan a szemes kölest, majd futtasd meg a 10 gramm vajon.
- Ezután öntsd fel két és félszeres mennyiségű vízzel, forrald fel, és takaréklángon, lefedve párold puhára.
- Hagyd kihűlni, majd hidegen morzsold szét a szemeket. Ezzel biztosítod, hogy a köles ne legyen túl puhára főzve, ami később fontos lesz a túrótorta állagánál.
- Melegítsd elő a sütőt 165-170 fokra légkeverésen. Ez biztosítja, hogy a torta egyenletesen süljön majd.
- Válaszd szét a tojásokat.
- Keverd össze a túrót a krémsajttal, a tojássárgával és az 50 gramm olvasztott vajjal.
- Add hozzá a stevia cseppeket (vagy más, általad preferált édesítőszert, esetleg cukrot), a vaníliát, a sütőport és a párolt kölest.
- Ízesítsd reszelt citromhéjjal és citromlével, hogy friss, üde ízt kapjon a torta.
- A tojásfehérjét verjed kemény habbá egy csipetnyi sóval. Ez adja majd a tortának a könnyedségét.
- Óvatosan forgasd a tojáshabot a krémbe, hogy a levegős állag megmaradjon.
- Béleld ki a forma alját sütőpapírral, az oldalát kenjed át vékonyan vajjal, és hintsd körbe kölesliszttel. Így könnyen ki tudod majd venni a sült tortát a formából.
- Öntsd bele a masszát a formába, és veregesd meg az alját a konyhapulton, hogy a krém egyenletesen eloszoljon.
- Hideg vizes kézzel formázz kisujjnyi vastag rudakat a szilvalekvárból, és spirális alakban helyezd el a massza felületén. Ez adja majd a tortának a különleges, ínycsiklandó ízét és a vagány stílusát is.
- Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Fontos, hogy teljesen kihűlve szeleteld fel, így lesz a legjobb az állaga és az íze.
Ezek a receptjeim is érdekelhetnek!
Gluténments túrófánk
Gluténmentes csirke nuggets
Rakott köles
Csatlakozz Facebook oldalamhoz és inspirálódj mindennap!