Mondtam a fiúknak skacok. Ma gluténmentes tojásos nokedli lesz, mert karantén alatt spórolunk. Megmondom őszintén, az elmúlt hetekben nem ettek még meg étel olyan lelkesen, mint ezt. Igaz, készítettem mellé jó kis ecetes salátát is. Tömték magukba, mint kacsa a nokedlit.
Gyakran látom a közösségi oldalakon a kérdést, hogy milyen gluténmentes alaplisztből érdemes nokedlit készíteni. Nekem két liszt vált eddig be, a hajdina és a zab. A hajdinát sokan nem kedvelik a mellékíze miatt, és ilyen töménységben valóban érezhető a fura íze. Mondom ezt úgy, hogy én szeretem, és tudom, hogy nagyon egészséges.
De a családunkban csak én eszem meg egyedül, így többnyire zabliszttel operálok. Kinézetre barnásabb lesz, de ha ezen túl tudsz jutni, akkor ízében semmi kivetnivaló nem lesz. Lassú felszívódású, ezért kevesebbtől is jól lehet lakni, ráadásul inzulinrezisztenciások is fogyaszthatják.
Akkor most figyel, mert mutatom az arányokat, és az elkészítést! Ha megfőzöd, ne felejtsd el lefotózni, és feltölteni a facebook csoportba is!
Hozzávalók 2-3 főre:
Hozzávalók a nokedlihez:
250 g jelölten gluténmentes zabpehely liszt
1 csapott mk só
2 db M-es tojás
220-240 g víz
Hozzávalók az elkészítéshez:
+ 2-3 ek olaj
4 db M-es tojás
2 csipet só
+ víz
Arányok:
125 g zabliszthez 1 db M-es tojás és átlagosan 110-120 g víz!!! A kész nokedlire 2 db felütött tojás!
Ha nagyobb adagot szeretnél készíteni, ezeket a számokat szorozd fel!
A gluténmentes tojásos nokedli elkészítése
Tegyél fel egy fazékban 3-4 liter sós vizet forrni.
TIPP: Magas fokozaton felforr, amíg kidolgozod a tésztát.
Készíts elő egy serpenyőt az olajjal.
A 4 db tojást verd fel lazán a sóval.
A lisztet mérd ki egy keverőtálba.
Add hozzá a mokkáskanálnyi sót, keverd össze.
Üsd rá a 2 db M-es tojást, és önts fel 220 g vízzel.
Keverd össze.
A zabpehelyliszt több folyadékot magába szív, ezért ha azt látod, hogy túl sűrű, add hozzá a maradék vizet.
Ha ügyes voltál, a víz már forr.
Helyezz egy nokedli szaggatót a lobogó víz fölé, de vedd vissza a tűzhelyet közepes hőmérsékletre.
Közben kezd el melegíteni az olajos serpenyőt is.
Amilyen gyorsan tudod, szaggasd a vízbe több részletben a tésztát.
Az apró galuskák (nekem ilyen szaggatóm van) 1-2 perc alatt megfőnek. Szinte azonnal feljönnek a víz felszínére, de várj 1-2 percet, hogy jól átfőjenek.
Egy szűrővel szed ki a galuskákat, csepegtesd le a fazék alatt, és azonnal szedd rá a már forró olajra.
1-2 percen át pirítsd, majd öntsd rá a felforrt tojást.
Addig pirítsd folyamatosan kevergetve, amíg a tojás láthatóan megsül.
TIPP: Szerintem frissem jó a tojásos nokedli, ezért javaslom, azonnal fogyaszd. A salátát már előre elkészítheted, hogy megfelelően jó ízű legyen (cukor, ecet, só, víz, saláta).