Ezt a gluténmentes tejszínes csokoládétorta receptet azoknak ajánlom, akik 1000 % biztosra akarnak menni. Ízben, egyszerűségben, kivitelezésben, és a „kérek még” elismerő maszatos szájakban.
Mondhatnám azt is, hogy a kevesebb, több, de a valóságban nincs nagy érzékem a tortadekoráláshoz, pedig cukrász iskolát is végeztem. Na de ez sem garancia arra, hogy cukor artista váljon az ember lányából. Szerintem nem vagyok ezzel egyedül, sőt.
Sokan szeretnénk nagyot virítani egy-egy tortával, és ha a kinézetével nem is, de az ízekkel simán lehetünk befutók. Hát ez a gluténmentes tejszínes csokoládétorta pont ebbe a kategóriába esik. Ha sokáig nézed, még szépnek is fogod látni.
Hozzávalók a piskótához (22 cm átmérőjű):
3 db M-es tojás
csipet só
65 g porcukor
65 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
50 g jelölten gluténmentes mandulaliszt
csipet szódabikarbóna
Hozzávalók a tejszínes csokoládékrémhez:
200 g jelölten gluténmentes étcsokoládé
100 g finomra darált nádcukor
1 vanília rúd kikapart belseje
½ tonkabab frissen reszelve (opcionális, kihagyható)
400 ml habtejszín
5 lap zselatin
2-3 ek víz
A gluténmentes tejszínes csokoládétorta elkészítése
A gluténmentes piskóta elkészítése
A sütőt melegítsd elő 170 fokra légkeveréses fokozaton. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát bélelj ki szilikonos sütőpapírral.
A piskótához válaszd ketté a tojásokat.
A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval.
A sárgáját keverd fehéredésig a cukorral (vagy édesítővel, pl. eritrit).
A tojássárgás krémbe szitáld a lisztet, majd add hozzá a mandulalisztet és a szódabikarbónát, végül egy kanál habbal együtt keverd homogénre a masszát.
A maradék habot 2-3 részletben óvatosan forgasd a masszához.
Öntsd a kibélelt formába, tedd sütőbe és süsd tűpróbáig (kb.18 perc).
A megsült piskótalapot fordítsd sütőrácsra és hűtsd le teljesen.
A tejszínes csokoládékrém elkészítése
A darabokra tört étcsokoládét 100 ml tejszínnel együtt olvaszd fel vízgőz felett vagy mikroban.
Keverd egyneműre.
Add hozzá a vanília kikapart belsejét, a reszelt tonkababot (opcionális).
Szitáld hozzá a porcukrot, és keverd amíg a cukor felolvad.
A hűtő hideg tejszínt verd kemény habbá.
A zselatint vágd kisebb darabokra, áztasd be hideg vízbe. ha megpuhult, nyomkodd ki, majd 2-3 ek vízzel együtt melegítsd fel (ne forrald).
A tejszínhabból egy kanálnyit keverj a zselatinba, majd azonnal keverd a csokoládés krémbe.
A felvert tejszínt egy kisebb habverős segítségével 2-3 részletben forgasd óvatosan a krémbe.
A gluténmentes tejszínes csokoládétorta összeállítása
A kihűlt piskótát tedd vissza a kapcsos formába.
Öntsd rá a krémet, majd tedd hűtőbe, és hagy legalább 4 órán át dermedni. Ezt követően szépen szeletelhető.
Tálaláskor mentalevéllel dekorálhatod.
EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: CSOKOLÁDÉS FATÖRZS
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak!