Szereted a répatortát? Ha igen, akkor ez a gluténmentes sütőtökös sütemény is nagy eséllyel pályázhat a toplistás süteményeid listájára.
A sütőtök az ősz egyik leizgalmasabb és legfinomabb ajándéka szerintem. Gyakran sütöm, főleg a gesztenye ízére hajazó hokkaido változatot. Imádom, ahogy belengi a sült tök illat a lakást. Melegséggel tölt el, relax a köbön.
Ehhez a gluténmentes sütőtökös süteményhez azonban jobb választhatás a szupermarketekben leggyakrabban megtalálható orange vagy más néven kanadai sütőtök. De ha a nagydobosiért rajongsz, az is megteszi, hiszen annak az íze is felér egy gasztronómiai orgazmussal. Lényeg, hogy ehhez a sütihez a meghámozott tököt nyersen reszeld le. A maradékot, mert lesz, vágd darabokra, és süsd ki, miután a süti is elkészült. Egy csapással a lakást is befűtheted ezeken a hideg őszi napokon.
Rostosan jobb
Ha ismersz, tudod, hogy vesszőparipám az egészséges életmód. Természetesen nem leszek álszent. A sütemény a jutalomfalatok osztályába tartozik, még akkor is, ha megtöltjük rengeteg rosttal, és cukormentesen készítjük el. A barna rizsliszt (használhatsz helyette zablisztet is) és a sütőtök a magas rosttartalmukkal emelik ezt a sütit piedesztára. Nyilván, tisztában vagyok azzal, hogy a családban sokan nem fogják ezt érteni vagy értékelni, de azt biztosan, hogy szaftos lesz és napokig puha marad. (Halkan jegyzem meg, ez a süti nem szokott „másnapos” lenni, nem az a fajta.)
Ha nagyon szigorú vagy magaddal, vagy tudod, hogy nem tudsz megállni egy kocka sütinél, készítsd cukormentesen. Bár nádcukorral készítve finomabb (szerintem), de a sok izgalmas fűszer cukormentesen is fenomenálissá teszi.
Eme hosszú előjáték után jöjjön a recept is. Ha elkészíted, fotózd le, töltsd fel a facebook csoportomba, és/vagy írj ide a recept alá pár sort. Köszi.
Hozzávalók 16 szelethez (22×22 cm-es tepsihez):
230 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
130 g nádcukor (vagy 100 g eritrit és 15 g paleo negyedannyi keveréke)
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna (3 g)
csipet só
1 mk őrölt fahéj
2 tojás
3 ek olaj (pl. dió-, kókusz-, mogyoró olaj)
150 ml frissen facsart narancslé
1 kezeletlen citrom reszelt héja és kifacsart leve
mogyorónyi reszelt gyömbér
230 g hámozott sütőtök finomra reszelve
A mázhoz:
125 g natúr Philadeplhia krémsajt
100 g jelölten gluténmentes fehércsokoládé
+ 2 ek tökmag
2 tk nádcukor
A gluténmentes sütőtökös sütemény elkészítése
A lisztet szitáld át, majd keverd össze a cukorral, a sóval, a szódabikarbónával, és az őrölt fahéjjal.
A tojást keverd össze az olajjal, a citromlével és a narancs levével.
A tököt és a gyömbért reszeljük finomra (a gyömbér elhagyható).
Először a száraz elemekhez keverd a nedves elemeket.
TIPP: Fontos, hogy teljesen homogénre keverd a masszát, végül forgasd bele a reszelt sütőtököt, a gyömbért, és a citrom héját is.
Béleld ki a sütőformát sütőpapírral, majd oszlasd el benne a masszát.
160 fokos előmelegített sütőben süsd 50-60 percen át.
Ha kisült, fordítsd meg, és hagyd így teljesen kihűlni.
A mázhoz tedd a darabokra tört fehér csokoládét egy kisebb habüstbe és vízgőz felett olvaszd fel, majd keverd le benne a krémsajtot csomómentesre.
Ezzel a krémmel kend át a sütemény tetejét.
A tökmagot kezdd el pirítani egy üres serpenyőben, majd szórd meg finom szemcsés nádcukorral.
TIPP: A cukor szinte azonnal elolvad, kevergesd pár másodpercig, majd azonnal szedd egy tiszta tányérra. Még melegen morzsold szét a karamellizált tökmagot szemeire.
Ezzel az édes ropogós tökmaggal szórd meg a süteményt fogyasztás előtt.
TIPP: Ez a sütemény egyébként hűtve a legfinomabb. Jót tesz neki, ha egy napot pihen a hűtőben (magok nélkül). Nagyon szaftos lesz.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!