Ha már a leveles spenót ott csücsül a boltok polcain, akkor irány a konyha és készüljön gluténmentes spenót főzelék. Figyelj, mutatom hogyan készítsd!
Imádom, ahogy egy fél szatyornyi friss spenótból egy ekkora tányérnyi cucc lesz. Ez az adag konkrétan egy nagy zacskónyi levélből készült, ami 250 gramm volt. Nálam ez egy normál ebédmennyiségű zöldség. Szóval egyedül ettem.
Na, nem mintha bárki más rajtam kívül megenné a családban a leveles spenót főzeléket. A gyerekeim valamiért a pépes változatot hajlandók csak megenni, pedig már rég kinőttek a bébi korból. Nekem viszont így tökéletes, és nem cserélném le semmilyen (spenótos) pürére.
Ha belevágsz, és szerintem tedd meg, akkor az elkészítés leírásánál kövesd a javaslataim, mert nem egy sima beleborítgatós történet ez az étel.
Hozzávalók 1 főre:
40 g vaj
250 g friss, leveles spenót
2 gerezd fokhagyma (pici)
kis csipet őrölt szerecsendió
kis csipet só
50 ml tejszín
60 ml víz
1 tk jelölten gluténmentes zabliszt
Mi van, ha nem eszel tejterméket ?
A vajat lecserélheted növényi margarinra, a tejszínt pedig növényi főzőkrémre.
A gluténmentes spenót főzelék elkészítése
A spenótot mosd át, majd a nagyobb szárrészeket törd le. Nem muszáj, csak ha zavar.
Egy nagyobb, magasabb falú edényben hevítsd fel a vajat, majd 3-4 részletben add hozzá a spenótleveleket. Ha tenyérnyi nagyságúak, akkor szét is tépheted őket.
Ha részletekben adagolod a spenótleveleket, akkor van idejük gyorsan összeesni, normálisan meg lehet keverni, és nem megy a tűzhely mellé a fele zöldség. Nem kell izgulni, a pillanat tört része alatt egy maréknyi kupaccá válik.
Miközben a saját levében és a vajon párolod, sózd, add hozzá a zúzott fokhagymát és a szerecsendiót is.
A zablisztet keverd ki a tejszínnel, majd a vízzel. Öntsd a kész spenótra, és folyamatos keverés mellett sűrítsd be.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszenek a receptjeim, csatlakozz facebook közösségünkhöz is. Mi már nagyon várunk Téged!