Ha van otthonn zabpelyhed, akkor már garantáltan tudsz sütni valami finomságos gluténmentes süteményt. Ez a gluténmentes sajttorta zabpelyhes alappal és cukormentesen készül, így IR-diétában is fogyasztható. Mutatom, hogy készül!
A sajttortát gyakran csak önmagában sütik, vagy valamilyen mézes-mázas sziruppal öntik le, holott friss (vagy mirelit) gyümölcsökkel jóval élvezetesebb. A gyümölcsök savassága harmonikusan egészíti ki a sütemény édességét, ráadásul pompás megjelenést ad a sütinek.
A zabpehely és a zabliszt a gluténmentes diétában szerintem egy Jolly Joker alapanyag. Nincs különösebb mellékíze, lassú felszívódású, és számtalan süteményben és ételben helyettesítheti az egyéb liszteket. Az egyik nagy kedvencem a kókuszcsók, amihez szintén zabpelyhet használtam. Javaslom, próbáld ki azt a gluténmentes sütemény receptemet is.
De most jöjjön a zabpelyhes alappal sütött sajttorta, amit áfonyával, málnával, eperrel, ribizlivel is elkészíthetsz.
Hozzávalók 12 kockához:
Az alaphoz:
110 g apró szemű zabpehely
45 g zabliszt
csipet só
késhegynyi őrölt fahéj
40 g finomszemű eritrit
90 g vaj
A krémhez:
250 g natúr krémsajt
1 db M-es egész tojás
15 g kukoricakeményítő
késhegynyi vanília őrlemény (opcionális vagy vaníliás cukor)
50 g eritrit
10 g paleo negyedannyi édesítő
+ 150 g friss áfonya
Süteményforma: 22×22 cm-es
Helyettesítők:
Vaj helyett margarin, vagy kókuszolaj. Ha kókuszolajjal készíted, akkor elég 10-12 percet pihentetni az alapot a hűtőben.
Krémsajt helyett növényi joghurtot is használhatsz, de egy muszlin ruhadarabba helyezve csepegtesd ki belőle a felesleges nedvességet, hogy sűrű legyen.
Tojás helyett + 20-25 g keményítőt keverhetsz a krémbe, de így kissé más lesz az íze.
Édesítő helyett nyugodtan használj cukrot vagy nádcukrot.
A gluténmentes sajttorta elkészítése
A zablisztet keverd össze a zabpehellyel, a cukorral, a fahéjjal és egy kis csipet sóval.
A vajat olvaszd fel és morzsold a szárazanyagokba.
A 22×22 cm-es formát egy szilikonos sütőpapírral béleld ki, majd egy evőkanál segítségével egyenletesen tömörítsd bele az alapot.
A hűtőben pihentesd 1 órán át.
Kapcsold be a sütőt, állítsd 170 fokra légkeveréses fokozaton.
Ha felmelegedett, tedd be a sütemény alapot és süsd 10 percen át.
Közben a sajttorta hozzávalóit keverd csomómentesre.
Az áfonyát mosd meg, majd itasd le a szemekről a nedvességet.
Öntsd az elősütött alapra a sajtkrémet, majd helyezd rá a gyümölcsöket.
Tedd vissza a sütőbe, és süsd 22-25 percig, vagy addig, amíg rázogatásra már nem remeg a krém, de 25 percnél ne tovább.
Hagyd a formában kihűlni, csak utána szeleteld.
Csatlakozz egy kedves és vidám facebook csoporthoz, ahol mindenre találsz választ!