Gluténmentes, tojásmentes, IR-barát, és nem kell hozzá spéci sütőforma. Ilyen az én gyors gluténmentes sajtos tallér receptem. Kattints, és süsd meg Te is!
Nem kellett sokat gondolkodnom, melyik gluténmentes szuper gabonát válasszam ehhez a sós snackhez. A köles minden tekintetben az egyik legegészségesebb, legkönnyebben beszerezhető opció. Szép sárga színe miatt pedig észre sem venni, hogy valami reformos, egészséges dologról van szó, pedig de.
Az elkészítése pofon egyszerű, akkor is menni fog, ha még sosem készítettél hasonlót. Arra azonban ügyelj, hogy a kisült tallérokat ne fogdosd melegen, mert akkor könnyen szétmorzsolódik. Várj türelmesen, amíg kihűl, és a sajt szépen összetartja a köleslisztet. Aztán harapj bele, és élvezd, ahogyan a széle ropog a sajttól, a belseje pedig lágyan omlik a szádban.
Hozzávalók 30 darabhoz:
125 g jelölten gluténmentes köles liszt
10 g jelölten gluténmentes kukoricakeményítő
125 g vaj
225 g érett gauda sajt
10 g aprított medvehagyma, vagy snidling, vagy friss zsálya
3 g só
frissen tört színes bors ízlés szerint
Tepsi méret: lapos
Sütési hőfok: 160 fok, légkeveréses
Sütési idő: 15 perc
Tejtermék helyettesítése:
növényi sajtpótló
+ kukoricakeményítő helyett tápióka-, vagy burgonyakeményítő
A gluténmentes sajtos tallér elkészítése
A lisztet keverd össze a sóval, borssal, és a keményítővel.
TIPP: Ha nem tudsz vásárolni köles lisztet, akkor egy csészényi szemes kölest őrölj le egy erősebb konyhai mixerrel. Szitáld át, és máris készen van a köles liszted.
A sajtot reszeld finomra, és a kisebb darabokra vágott, szoba meleg vajjal együtt add a lisztes keverékhez.
A hozzávalókat gyúrd egynemű masszává, majd oszd két részre.
Mindegyik tésztadarabot sodord kb. 5 cm átmérőjű rúddá.
Csomagold frissen tartó fóliába, és tedd 30 perce pihenni a hűtőbe.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses sütéshez 160 fokra), és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A tészta rudakból vágj 15-15 darab, kb. 1 cm vastag korongokat, amiket a tenyered segítségével gyúrj golyó alakúra, majd tedd őket a papírral bélelt tepsire.
FONTOS! 5-6 cm távolságot tarts a golyók között.
A tenyereddel, vagy egy talpas pohárral lapítsd le egy kicsit a golyókat.
Süsd 15 percig, majd vedd ki, és hagyd kihűlni őket a tepsin.
TIPP:
A golyók szépen szétterülnek tallérrá. Akkor jó, ha a szélük aranybarna lesz. A tepsin hagyd kihűlni a tallérokat, majd egy konyhai papírtörlővel itasd le az aljukról a felesleges zsiradékot.
Dobozba zárva 4-5 napig tárolható.
Nagyon laktató ez a sajtos tallér. 2-3 darabnál többet ne egyél belőle, ha a vonalaidra is szeretnél odafigyelni.