Ha egy finom, fűszeres, olcsó sós rágcsát sütnél, ez a gluténmentes sajtos kréker recept tuti bejön neked is. Mutatom hogyan készítem!
Ennek a krékernek két olyan hozzávalója van, amitől a végén ropogni fog. Az egyik a sajt, ami pirosra sütve igazi ínyencfalat. Minél karakteresebb ízű sajtot választasz, annál finomabb lesz a keksz. A színe is változhat ennek függvényében.
A másik ropogós hozzávaló a kukoricadara. Sokan félnek ettől a hozzávalótól, de az az igazság, hogy bár magas a szénhidráttartalma, rostokban sem szenved hiányt. Szóval szerintem méltatlanul hanyagolják, pedig annyi minden finomságot lehet belőle készíteni.
Ami szintén fontos, az a sütési idő. Az én sütőmben gyorsan ropogósra sül. De ha a te sütőd kisebb teljesítményű, és több ideig kell sütni, hogy ropogós legyen, akkor süsd tovább.
Hozzávalók:
1csésze kukoricakeményítő
1 csésze finom szemű kukoricadara
1 + ½ tk só
½ tk paprika
½ tört színes bors
½ szódabikarbóna,
1 db M-es tojás
1 csésze reszelt félkemény sajt (kb. 120 g)
100 g szoba meleg vaj
1-2 ek tejföl
Tepsi méret: sütőlemez, gáztepsi, lényeg, hogy lapos legyen
Sütési hőfok: 180-190
Sütési idő: kb. 12-13 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Vaj helyett növényi margarin
Sajt helyett növényi sajtpótló (cheddar ízű pl.)
A gluténmentes sajtos kréker elkészítése
Keverd össze a száraz elemeket (keményítő, dara, só, paprika, bors, szódabikarbóna).
Add hozzá először a vajat.
Morzsold össze, majd add hozzá a tojást, és a reszelt sajtot.
Csak annyi tejfölt gyúrj bele, hogy szép, formázható, nem ragacsos gombóccá álljon össze a tészta.
Tedd hűtőbe 1 órát pihenni.
Kapcsold a sütőt 180-190 fokra.
A tésztát oszd két részre.
Egy-egy sütőpapíron mindegyik tésztagombócot nyújtsd kb. 2-3 mm vastagságú lapra.
A tésztalapokat egy derelye, vagy egy pizza szeletelő segítségével vágd kisebb rombusz alakúra. A nyers kekszeket a sütőpapírral együtt helyezd át a sütőlemezre. Ilyenkor még törékeny, jobb, ha nem mozgatod.
12-13 perc alatt süsd a kekszeket készre.
TIPP: Még forrón vágd át újra a vágóvonalakat. Hagyd a sütőpapíron kihűlni a krékereket. Az olvadt sajt, ahogy visszahűl, tartást ad a keksznek.