A gluténmentes paleo csokitorta a te recepted, ha nem ehetsz glutént, tejterméket, cukrot, de akár semmilyen gabonát sem. Nem vagyok egy paleo párti. Sőt, kifejezetten ellene vagyok. Annak azonban nem, hogy kipróbáljak olyan új alapanyagokat, amik egészségesek, finomak, és alternatívát jelentenek azoknak, akiknek betegség miatt kell kerülni egy-egy hozzávalót.
Ez a recept is csak abban az esetben gluténmentes azonban, ha a mandulavaj és a tökmagliszt jelölten gluténmentesek. Ha cöliákia miatt diétázol, erre nagyon figyelj oda!
Az őszinteséghez hozzátartozik, hogy kicsit túloztam ezzel a torta kifejezéssel, inkább tortácskák kifejezés illene a kivitelezésre. Ha tölthető tortát szeretnél ezzel a recepttel sütni, duplázd, vagy triplázd a mennyiségeket. Egy 20 cm átmérőjű formához a dupla mennyiség bőven elég.
Hozzávalók 6 adaghoz:
70 g paleo étcsokoládé
2 egész tojás (M-es)
50 g tökmagliszt
100 g banán
50 g mandulavaj
+ friss gyümölcsök
+ tej-, cukormentes fagyi
csipet só
Sütési hőfok: 160
Sütési idő: 23-25 perc
TIPP: Mandulavajat lehet már speciális üzletekben kapni. Ha otthon készítenéd el, azt javaslom. A mandulát egy üres serpenyőben pirítsd meg. Figyelj arra, hogy ne égjen meg. Majd tedd egy késes aprítóba, és több részletben kezd el még melegen aprítani. Kitartó munkával egy idő után kenhető, selymes állagú lesz a mandula.
A gluténmentes paleo csokitorta elkészítése
A tojásokat turmixold össze a banánnal (kb. 1 db közepes méretű banán), és egy csipetnyi sóval.
TIPP: A turmixolásnak nem csak az az előnye ennél a süteménybél, hogy egynemű péppé alakítsa az anyagokat. Minél tovább pürésíted, annál több levegő megy a folyadékba. Azért fontos ez, mert mint láttad térfogatnövelőt nem teszünk ebbe a sütibe. A tojás és a banán is legyen szoba-hőmérsékletű. Ne a hűtőből vedd elő feldolgozás előtt!
A csokoládét tedd egy kisebb habüstbe, és helyezd vízgőz fölé. Add hozzá a mandulavajat, és olvaszd fel.
Hűtsd langyosra a csokis masszát, majd keverd bele először a tökmaglisztet, végül a tojásos banánt is.
A masszát töltsd két magas (süthető) pohárba, és tedd 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe. Süsd 23-25 percen át. Tortaformában 30-35 perc is kellhet a tésztának.
A pohárban hűtsd ki a kisült tésztát, majd egy késsel vágd körbe a szélüket, és vedd ki a torta tornyokat. Vágd fel három, vagy több korongra mindegyiket.
Fagyival, sok gyümölccsel a legfinomabb.