A padlizsánkrém amilyen egyszerű és fenséges étel, annyira megosztó a receptje. Előre leszögezem, nem törekszem az autentikus technológiára, már csak azért sem, mert nincs lehetőségem faszénen sütni a padlizsánt. Másfelől ahány ház, annyi elkészítési mód, arról meg már ne is beszéljünk, hogy országonként hogyan változnak a padlizsánkrém variációk. Most gluténmentes padlizsánkrém majonézzel készült a konyhámban, ami az erdélyi ízekre hajaz, de az én ízlésemet adja vissza. Készítsd el te is!
Hogy mitől gluténmentes? A majonéz gluténmentes (sajnos vannak gluténosak is, ezért erre is figyelned kell), nincs benne kenyérbél (vannak tájegységek, ahol azt is tesznek bele Erdélyben) sem.
Én gyakran készítem, sokszor csak magában esszük kanalazva.
Hozzávalók:
3 db közepes méretű padlizsán
2 ek gluténmentes majonéz
1 mk só
csipet őrölt bors
1 tk erős paprika krém
2 ek majonéz
1-2 gerezd reszelt fokhagyma
1 tk frissen facsart citromlé
1 mk porcukor vagy csipet negyedannyi édesítő
friss petrezselyem és aprított lilahagyma ízlés szerinti mennyiségben
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Sütési hőfok: 180
Gluténmentes padlizsánkrém majonézes elkészítése
A padlizsánokat most meg, tedd egy tepsire.
Egy hústűvel szurkáld be a felületüket pár helyen, majd tedd be az előmelegített sütőbe.
Süsd 40-45 percen át, majd hűtsd ki.
Vágd fel hosszában a sült padlizsánokat, és kanalazd át a húsát egy keverőtálba.
Sózd, borsozd, add hozzá a reszelt fokhagymát, a porcukrot, citromlevet, erős paprika krémet és a majonézt. Egy fakanállal keverd rusztikusan krémesre.
Végül keverj bele annyi lilahagymát és petrezselymet, amennyit szeretnél. Azért ne vidd túlzásba.