Gyerekkorom karácsonyi emlékei közül elősejlik anyukán házi nápolyi receptje is. Többféle Ízben készítette, de volt egy kedvencem, amit mentesítettem. A kávés-kókuszos gluténmentes ostya recept, vagy nápolyi vastag csokoládéréteggel a tetején ellenállhatatlan. Nekem legalább is.
Ebben a réteges süteményben külön pontot ér, hogy nem kell sütni. Gluténmentes ostyalapot lehet már venni, leginkább Interneten. A Love Diet gluténmentes ostyalap ráadásul cukormentes is, így, ha karácsonykor is oda szeretnél figyelni a kalóriákra, a tölteléket is elkészítheted hozzá cukormentesen.
Furán hangzik a kávé-kókusz-csokiládé trió? Lehet, most jött el az ideje, hogy kipróbáld a kávés-kókuszos gluténmentes ostyát!
Hozzávalók 2 adaghoz:
6 db nagyméretű ostyalap
A töltelékhez:
200 ml tej
250 g vaj
150 g nádcukor
1 adag presszókávé
½ vaníliarúd kikapart belseje
250 g finom szemű jelölten gluténmentes kókuszreszelék
30 g jelölten gluténmentes keményítő (pl. kukorica, tápióka, burgonya)
A mázhoz:
200 g jelölten gluténmentes étcsokoládé
150 ml tejszín
2 ek jelölten gluténmentes kókuszreszelék
Mi van, ha nem eszel tejterméket és/vagy cukrot?
Tej helyett növényi tej, pl. kókusztej.
Vaj helyett LIGA margarin vagy mandulakrém.
Tejszín helyett növényi főzőkrém (pl. rizskrém).
Cukor helyett 140 g eritrit + 10 g Paleo negyedannyi édesítő.
A kávés-kókuszos gluténmentes ostya recept elkészítése
Egy közepes méretű (kb. 2 literes) gyorsforralóban forrald fel a tejet, a vajat a cukorral, a kávával és a vaníliával együtt.
Figyelj arra, hogy ne égjen le a cukor a lábos alján.
Ha a vaj elolvad, és egyet forrt a folyadék, add hozzá a kókuszreszeléket, és 1-2 percen át főzd.
Végül szitáld bele a keményítőt, és folyamatos keverés mellett sűrítsd be a krémet.
Húzd le a tűzről.
3-3 ostyalapot fogsz összeállítani.
A krémet még melegen kend rá a lapokra, egy adag 3 ostyalapból és 2 réteg kókuszkrémből fog állani. Így oszd el a krémet.
Ha betöltötted, fedd le az ostyák tetejét sütőpapírral, majd egy-egy nehezéket helyezz a tetejükre (pl. egy lexikont, egy vastag deszkát stb.). Pihentesd így egy órán át.
A kávés-kókuszos gluténmentes ostya tetejére egy ganache-t készítünk. Ehhez a darabokra tört csokoládét a tejszínnel együtt olvassz fel.
Amíg folyékony, simítsd a sütemények tetejére.
Egy villával rajzolj bele hullámokat, majd szórd meg kókuszreszelékkel.
Hideg helyen tárold fogyasztásig.
EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: MÉZESKALÁCSOS BONBON
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!