A gluténmentes nudli készítése házilag pofon egyszerű. Lesd el a technikáját, és élvezd az életet gluténmentesen is.
Gondolom most nézed a képet, és azon morfondírozol, mitől ilyen narancssárga. Ha rutinos vagy, akkor azonnal vágod, hogy édesburgonya van a dologban. És a válaszom egy nagy IGEN.
Egyáltalán nem szeretnék nagy propagandát csinálni az édesburgonyának, főleg, mivel ebben a receptben hagyományos burgonyával és keményítővel kombináltam. Az édesburgonya előnyeiről inkább egy másik bejegyzésben írok más szövegkörnyezetben.
A gluténmentes nudliba azért tettem bele, mert színes ételt szerettem volna enni. Na jó, némi pluszt hozzáad az étel minőségéhez, hiszen van benne sok rost, vitamin és ásványi anyag. De itt most ezt abbahagyom, maradok inkább az élvezeti értéknél.
A mákos nudlim szép színes lett, a tészta pedig pihe-puha és enyhén édeskés. Ha kedvet kaptál hozzá, kövesd a receptem! Lehetőség szerint ne térj el a mennyiségektől és az elkészítés módjától, mert amilyen egyszerűnek tűnik, annyira el is lehet rontani. De ha egyszer az ujjadban érzed a technikáját, utána már csukott szemmel is tudsz gluténmentes nudlit főzni.
Hozzávalók 2-3 főre:
250 g tisztított burgonya
250 g tisztított édesburgonya
csipet só
1 db M-es tojás sárgája
75 g jelölten gluténmentes zabliszt
25 g jelölten gluténmentes keményítő (burgonya, kukorica, tápióka)
+ keményítő a nyújtáshoz
+ bő víz a nudli főzéshez
+ jelölten gluténmentes darált mák, porcukor vagy por állagú természetes édesítő
A gluténmentes nudli elkészítése
A hámozott burgonyákat darabold kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára.
Ha elkészült, öntsd egy szűrőkanálba, és várd meg, amíg lecsepeg és kigőzölög a felesleges nedvességtartalma.
Ezt követően törd össze burgonyanyomóval, vagy villával, de semmi esetre se tedd aprítóba, és a botmixert is felejtsd el.
A zablisztet és a keményítőt keverd össze.
FONTOS!
Ha pihe-puha nudlikat szeretnél enni, nem gumicukor állagú tésztadarabokat, akkor ne adj több szárazanyagot a masszához! A nyújtásnál is éppen csak annyi keményítőt használj, hogy ne ragadjanak össze a nudlik és formázni lehessen őket.
Add a tojássárgával együtt a tört burgonyához, és keverd össze alaposan.
Pihentesd a masszát legalább 10 percen át.
Ekkor szórd meg a nyújtódeszkát keményítővel, a tésztát pedig oszd 5-6 darabra.
Mindegyik tésztadarabot nyújtsd kisujjnyi vastagságú rúddá, majd ezeket a két tenyered között (ami enyhén keményítős) sodord át.
Közben forralj fel egy fazék vizet.
A nudlikat 2-3 részletben főzd ki.
Amint felmennek a víz tetejére, számolj el 15-ig, majd szedd ki őket.
Ha túlfőzöd, széteshetnek.
Cukrozott darált mákkal fogyaszd! Jó étvágyat hozzá!
EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: Császármorzsa párolt kölessel
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!