A gluténmentes New York sajttorta készítésekor két dologra figyel! A kekszre és a krémalapban lévő keményítőre. Plusz a sütési időre! Bármilyen egyszerűnek is tűnik ennek a tortának az elkészítése, vannak azért buktatói. Egyfelől gondoskodj arról, hogy a keksz, és a sajtrémbe kerülő keményítő jelölten gluténmentes legyen. Vehetsz hozzá boltit, használhatsz házi kekszet, a lényeget tekintve teljesen mindegy, milyen gluténmentes kekszet használsz hozzá. Szeresd, ennyi.
Én, amit lehet, cukormentesen eszem, de nyugodtan süsd cukros keksszel, ha te azt szereted, vagy az van otthon.
FONTOS! Ahhoz, hogy jó állagú legyen a torta, azaz ne folyjon el, vagy álljon egy betontömbbé a krémes réteg, ismerned kell a sütőd. Az ideális sütési hőfok 160 fok, és javaslom a légkeveréses fokozatot. Ha nincs légkeverés a sütődben, akkor egy lapos fakanállal ékeld ki a sütőd ajtaját. Egy ilyen kicsi tortánál az idővel sem lehet játszani. Olvasd el a receptet, és tudd meg, hogyan tudod ellenőrizni, mikor tökéletes a gluténmentes New York sajttorta állaga.
Hozzávalók az alaphoz:
190 g darált, gluténmentes keksz
90 g vaj
Hozzávalók a krémhez:
125 g natúr krémsajt
275 g mascarpone
1 db M-es tojás
1 tojássárga
25 g jelölten gluténmentes kukoricakeményítő (vagy tápiókakeményítő)
1 citrom leve, 20 g paleo negyedannyi édesítő
+ opcionálisan málna
Tepsi méret: 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma
Sütési hőfok: 160, légkeverés
Sütési idő: 25 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Laktózmentes mascarpone és sajtkrém.
A gluténmentes New York sajttorta elkészítése
A kekszdarát morzsold össze a hideg vajjal, majd nyomkodd egyenletes vastagságban a formába úgy, hogy a peremre lógjon a masszából legalább 2 centi.
Először a tojásokat keverd ki a citromlével, az édesítővel, és a keményítővel, majd keverd bele a krémsajtot, és a mascarponet.
Öntsd a krémet a morzsaalapra, szórd meg málnaszemekkel (mirelit is jó).
Süsd 160 fokos, légkeveréses sütőben 25 percen át. Akkor jó, ha már nem remeg, nem folyik a krém közepe.
Érdemes jól kihűteni, és csak utána szeletelni.