A gluténmentes mogyorókrém készítése gyerekjáték, megenni pedig még annál is egyszerűbb. Tréfáld meg a családot, készíts házi Nutella utánzatot!
5 hozzávalóból egy kis kotyvasztással olyan mogyorókrémet készíthetsz, amit valószínűleg gyakran fog a család kérni tőled. Ennél könnyebben dicséreteket és elismerést bezsebelni szinte képtelenség.
Ha gluténérzékeny vagy, két dologra figyelj! Az étcsokoládé legyen jelölten gluténmentes, a törökmogyoró pedig szennyeződésektől mentes. A pörköléssel ez viszonylag jól kivédhető, mert akaratlanul is egy tisztítási procedúrán viszed végig a mogyorókat. A törökmogyoró egyébként gluténmentes, de sok üzemben érintkezhet gluténos termékekkel, ezért a „nyomokbanos” kategóriába eshet sokszor. Válaszd a kimérős verziót, vagy ha van mogyorófátok, és tettél félre mogyit, küld ki valamelyik családtagot törögetni.
A receptben a klasszikus elkészítés mellett tippeket is adok arra az esetre, ha nem ennél tejterméket.
Ha elkészíted, fotózd le, töltsd fel a facebook csoportomba!
Hozzávalók:
6 dkg törökmogyoró (gluténmentes)
80 ml méz
100 g jelölten gluténmentes étcsokoládé
70 g vaj
100 ml tej
Mi van, ha nem eszel tejterméket és/vagy cukrot?
Tej helyett: növényi tejpótló (pl. mandulatej)
Vaj helyett: növényi margarin
Méz helyett: mézpótló
A gluténmentes mogyorókrém elkészítése
A mogyorót egy teflonos serpenyőben pirítsd meg. Akkor jó, ha pattogni, sercegni kezd.
Még forrón dörzsöld le róla a vékony héját, majd amilyen finomra lehet, őröld le még langyosan.
Minél erősebb az aprító géped, annál lágyabb és krémesebb lesz a végeredmény.
A tejet, mézet, és vajat tedd egy gyorsforralóba, forrald fel, majd tördeld bele a csokoládét.
Húzd le a tűzről, és addig keverd, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad.
Ekkor add hozzá a finomra darált mogyorót.
Tedd egy aprítóba melegen, és ezt követően próbáld meg minél finomabbra turmixolni.
A mogyorókrémet töltsd kisebb sterilizált üvegekbe, és hűtsd ki fogyasztás előtt.