Milyen a legjobb gluténmentes lángos? Hát persze, hogy finom, és az elkészítése sem okoz csalódást és könnyes pillanatokat. Persze, ahány ház, annyi szokás, ezért a finom gluténmentes lángos igazán ízlés dolga.
A gluténmentes lángos receptem különlegessége abban rejlik, hogy főtt, kigőzölt, és finoman áttört burgonyát adunk a tésztához. Ettől nem csak hogy finom lesz a gluténmentes krumplis lángos, de igazán puha és légies is.
Ehhez fontos, hogy kövesd az elkészítés menetét, amit most megosztok veled. Ez a gluténmentes sima lángos tejmentes ugyan, ám a többi hozzávaló szükséges, hogy azt az eredményt kapd, amit a fényképen látsz. A lángos különféle gluténmentes alaplisztek keverékéből lett kifejlesztve, hogy tartsa az állagát, finoman illatozzon, tartsa az állagát.
A továbbiakban végig viszlek a lángos gluténmentes változatának az elkészítésén. Így biztos lehetsz benne, hogy a végeredmény nem csak hogy finom és gluténmentes lesz, hanem az elkészítése is örömöt okoz majd.
Hozzávalók a gluténmentes lángoshoz
Hozzávalók 8 darabhoz:
250 g főtt, finomra áttört burgonya
150 g kukoricaliszt
50 g barna rizsliszt
30 g tápiókakeményítő
1 mk só
1 púpos ek útifűmaghéj rost
25 g élesztő
1 tk cukor
150 ml meleg víz
20 g sertészsír
1 ek almaecet
1 db M-es tojás
+ olaj a formázáshoz és a sütéshez
A gluténmentes lángos készítése lépésről-lépésre
- A burgonya súly nettó 250 gramm legyen, kihűlve, kigőzölve. Az így kihűlt burgonyát törd át finomra.
- Mérd ki a liszteket, a keményítőt, a sót és az útifűmaghéj rostot, és keverd el őket alaposan. Ha ezzel megvagy, öntsd az áttört burgonyára!
- Mérj ki 150 ml vizet, melegítsd meg, de ne forrald. Tedd bele a cukrot, keverd el, majd morzsold bele a friss élesztőt. Hagyd, hogy felfusson.
- A tojás és a zsír legyen szobahőmérsékletű. A tojást lazán keverd össze.
- A felfutott élesztőt, a tojást, az almaecetet és a zsírt add a burgonyás liszthez.
- Alaposan keverd el a hozzávalókat. Dagasztani nem kell, mert nincsenek ezekben a gluténmentes gabonákban sikérszálak, de egy alapos összegyúrás jót tesz a tésztának.
- Fedd le a keverőtálat egy darab folpackkal, és keleszd a duplájára.
- Amikor megkelt a tészta, gyúrd össze, és oszd 8 egyforma részre.
- Közben hevíts fel olajat egy serpenyőben. Az olaj mennyisége fontos. Bő olajban szebben sülnek a gluténmentes lángosok.
- A konyhapultra tegyél egy darab sütőpapírt.
- Olajos kézzel először gömbölyítsd ki a tésztabucikat, majd a tenyeredben lapítsd őket szét. Ne nagyobbra, mert a tészta nem olyan ruganyos, mint a búzalisztes variációja.
- Tedd a lángosokat (2-3-at egyszerre) a forró olajba, és süsd ki minden oldaluknál fogva. Szép aranybarna lesz a kisült gluténmentes lángos.
- Frissen, forrón fogyaszd a kedvenc feltéteddel!
Ezek a recepjeim is érdekelhetnek:
Gluténmentes focaccia, olasz lepénykenyér
Gluténments túrófánk rizslisztből
Gyere és csatlakozz Facebook oldalamhoz is!