A gluténmentes kréker tökéletes választás azok számára, akik imádják a ropogós finomságokokat. Ez a gluténmenetes kréker recept azonban nem csupán egy újabb nassolnivalót kínál. A márványsajtos kréker gluténmentesen készítve nem csak biztonságos, de rendkívül ízletes is, hiszen a ropogós textúra mellett az ízek harmonikus összhangja teszi igazán különlegessé.
Ennek a krékernek a titka abban rejlik, hogy a gluténmentes sajtos kréker diót és márványsajtot is tartalmaz, ami egy igazán egyedi ízvilágot ad. A dió ropogós textúrája és jellegzetes íze tökéletesen kiegészíti a márványsajt krémes, gazdag zamatát. Ez a kombináció nem csak a gluténmentes, hanem minden ínyenc számára valódi csemege.
Ráadásul a gm kréker elkészítése egyszerű és gyors, így akkor is bátran belevághatsz, ha kevés időd van a konyhában sütögetni. Akár egy gyors snackre vágysz a munka közben, vagy különleges vendégváró finomságot szeretnél az asztalra tenni, ez a gluténmentes kréker recept minden alkalmat különlegessé tesz.
Hozzávalók a snack-hez
Hozzávalók kb. 50 db 3×3 cm-es krékerhez:
100 g márványsajt
1 db M-es tojás (55 g)
50 ml extra szűz olívaolaj
csipet só
100 g darált dió
50 g jelölten gluténmentes zabliszt
50 g jelölten gluténmentes keményítő (búza, kukorica, burgonya vagy tápióka)
35 g jelölten gluténmentes zabkorpa
Gluténmentes kréker recept lépésről-lépésre
- A márványsajtot egy villával törd össze nagyon finomra.
- Tedd egy keverőtálba, és add hozzá a tojásokat, az olajat és a sót.
- Használd ismét a villát! Jó alaposan keverd össze a hozzávalókat.
- A zablisztet, a keményítőt, a darált diót és a zabkorpát egy másik edényben alaposan keverd össze, hogy az összetevők jól elegyedjenek.
- Búzakeményítővel lesz a legjobb állaga, amiből lehet gluténmentes változatot kapni. Ám ha ódzkodsz ettől, akkor használj helyette kukorica- vagy burgonyakeményítőt, esetleg tápiókát.
- Majd öntsd a száraz elemeket a tojásos-sajtos masszába, és gyors mozdulatokkal dolgozd össze. Csomagold folpackba.
- Tedd a hűtőbe 10-15 percre. Ha esetleg tovább maradna a hűtőben, fontos, hogy temperáld, azaz melegítsd a konyhapulton, mert a hidegtől annyira megkeményedhet, hogy törne.
- Egy szilikonos sütőpapírt használj a gluténmentes kréker nyújtásához.
- A papírt szórd meg kevés keményítővel, és ezen nyújtsd a tésztát 4-5 mm vastagságúra.
- Fogj egy nagy konyhai kést vagy egy pizzavágót, és vágd fel kb. 3×3 centis darabokra.
- Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra légkeveréses fokozaton.
A krékereket a sütőpapírral együtt helyezd a sütőlemezre.
A sütés nagyjából 15-18 percig tart sütőtől függően. Ne várd meg, hogy a gmk rékerek szélei sötét barnák legyenek, esetleg feketére süljenek.
TIPP: A sütés során az olaj habzani fog, és úgy tűnhet, hogy a tészta összeáll egy darabba. Ettől ne ijedj meg, mert a végén szépen szétvágható darabokra (késsel, pizzavágóval).
- Ha letelt a sütési idő, tedd a tespit tűzhelyre, és a vágások mentén szeld fel a ropogtatni valókat újra.
- Hagyd, hogy a gluténmentes krékerek teljesen kihűljenek.
- Ezt követően fogyasztható, zárható dobozban egy hétig is eltárolható.
Az alábbi receptjeimet is kedvelheted:
Gluténmentes focaccia
Gluténmentes sajtos rúd
Gluténmentes túrófánk
Gyere, csatlakozz Facebook csoportomhoz is! Naponta osztok meg recept ötleteket!