Rizskoch kicsit másképp. Ha a kölesből lehet kását főzni, miért pont a köles felfújt maradna ki a gluténmentes süti repertoárból? Mutatom, hogyan lesz tökéletes!
Vannak, akik idegenkednek a kölestől, állítólagos kesernyés íze miatt (én sosem éreztem annak), holott az egyik legsokoldalúbb gluténmentes gabona. Ha pedig édességnek, nevezetesen felfújtnak készítjük az édesítőtől észre sem venni, hogy valami más. Na, jó, az őszinteséget én mindig is fontosnak tartottam, ezért hozzá tartozik, hogy a köles egy kicsit roppanósabb. Ízlés és szokás kérdése az egész.
Annyi biztos, hogy a fehér rizsnél százszor egészségesebb, rostokkal teli. Ha a nassolás „bűnözésnek” számít, akkor ez a köles felfújt nem fog komolyabb lelkiismeret furdalást okozni. Készítheted kis formákban, mint én, de tepsiben is, mint anno a nagymama. Lényeg, hogy legyen hozzá valamilyen finom lekvár.
Hozzávalók 6 felfújt formához:
40 g vaj
150 g köles
400 ml tej
2 db M-es tojás,
50 ml tejföl
3 ek méz
100 g arany mazsola
Tepsi méret: 6 db felfújt forma vagy egy 20×20-as tepsi
Sütési hőfok: 180, légkeveréses
Sütési idő: 25-30 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Tej helyett növényi ital.
Tejföl helyett növényi joghurt (pl. mandula vagy kókusz “joghurt”)
A gluténmentes köles felfújt elkészítése
Olvaszd fel a vajat egy lábosban, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsd rajta a kölest egy percig.
Öntsd fel a tejjel, és várd meg, amíg felforr. Forrás után vedd takarékra a tüzet, fedd le, és 15 párold 15 percen át. Ezt követően keverd át, és fedő alatt hagyd még 10 percet gőzölni.
Hűtsd langyosra, majd a tenyereddel morzsold szét szemeire.
Válaszd ketté a tojásokat.
A fehérjéket csipet sóval verd kemény habbá.
A sárgákat keverd ki a mézzel, és a tejföllel.
Először a tejfölös masszát keverd a köleshez, majd a mazsolát, végül óvatosan forgasd bele a tojáshabot is.
Vajazd körbe a formákat, és oszd el bennük egyenletesen a masszát.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben süsd 25-30 percig.
TIPP: Ha tepsiben sütöd, egy picit több idő is kellhet, amíg átsül. Tűpróbával ellenőrizheted.
Langyosan, erdei gyümölcsös lekvárral ajánlom fogyasztani.