Vannak azok a nemszeretem zöldségek, amiket sokan kerülnek. Most mutatom, hogy a gluténmentes kelbimbó saláta naranccsal az igazi! De legalább is ez egy módja annak, hogy tompítani tudjuk az enyhén kesernyés ízét. Bár bevallom, engem ez nem zavar, sőt! Azt viszont állítom, hogy a kelbimbó sütve igazán finom. A kissé karamellizált leveleinek páratlanul finom íze van, össze sem lehet hasonlítani a vízben főtt, vagy a csak simán párolt variációkkal.
Ezt a salátát eheted önmagában, de egy sült csirkemell, vagy egy szelet sült lazac mellé is nyugodtan odateheted. Nem csak látványra, de ízre is remek lesz.
Hozzávalók:
400 g kelbimbó
2 ek repceolaj
2 db közepes, lédús narancs
2 csipet só
1 mk őrölt fahéj
1 csipet bors
A dresszinghez:
3 ek olívaolaj
1 ek citromlé
1 csipet só
1 ek narancslé
1 tk méz
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 2 fő
A gluténmentes kelbimbó saláta naranccsal elkészítése
Lehetőség szerint válassz apró szemű, ép levélzetű kelbimbókat.
Mosd meg a mini káposztákat, vágd őket hosszában ketté, és tedd egy keverőtálba.
Add hozzá a repceolajat, a sót, az őrölt fahéjat, és borsot, és keverd össze alaposan. Még finomabb, ha színes borsot frissel őrölsz a zöldségre.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeverésen. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, egyengesd el rajta a zöldséget, és told a sütőbe.
Addig süsd, amíg szép karamelles színű lesz a kelbimbók fedőlevele. Időnként lehet keverni rajta egyet!
A narancsokat filézd ki, a levét idd meg, de egy kanállal hagyj az öntethez is.
A vinaigretthez tedd a citrom és a narancslevet egy keverőtálba, adj hozzá egy csipet sót. Keverd addig, amíg a só elolvad. Majd add hozzá az olajat, és a mézet, és egy kis habverővel keverd homogénné (krémessé).
TIPP: A friss salátákkal ellentétben ehhez a salátához már az elkészítéskor hozzá lehet adni az öntetet. Minél többet áll, annál finomabb. De frissen néz ki ilyen pöpecül.