Ha valami egyszerű, de mindenkit elbűvölő finomságra vágysz, a gluténmentes kakaós keksz recept pont neked való. Ez a gluténmentes csokis keksz nem csak hogy ellenállhatatlanul finom és omlós, de garantáltan mindenki számára biztonságos választás, aki gluténérzékenységgel küzd. A gm kakaós keksz valóban azon édességek közé tartozik, amivel szinte lehetetlen mellé nyúlni. Legyen szó egy gyors uzsonnáról a gyerekeknek vagy egy kényeztető nassolnivalóról a hétvégi filmnézéshez.
Az omlós kakaós gluténmentes keksz titka az összetevőiben rejlik. Ez a vajas javarészt keksz rizslisztből (barna rizslisztből) és kókuszlisztből készül, ami nem csak hogy finom, de egészségesebb alternatívát is kínál. A vaj és rizsliszt garantálja az omlós textúrát, míg a kókuszliszt egyedi, enyhén édes ízt kölcsönöz a keksznek, ami tökéletesen harmonizál a kakaóval.
Ha egy gyors, de nagyszerű gluténmentes csokis keksz receptet keresel, ami garantáltan mindenkit levesz a lábáról, bátran próbáld ki ezt a verziót! Meglátod, nem csak egyszerű elkészíteni, de az íze is minden várakozást felülmúl majd.
Hozzávalók a gluténmentes kakaós kekszhez – 16 darabhoz
65 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt (világos is jó)
40 g jelölten gluténmentes tápiókakeményítő (vagy más keményítő)
25 g jelölten gluténmentes kókuszliszt (nem reszelék, liszt!)
20 g holland kakaópor
1 tk sütőpor
2 g útifűmaghéj liszt (nem rost, opcionális, de ezzel jobb lesz az állaga)
1 g só
60 g finomszemcsés nádcukor
½ mk jelölten gluténmentes vanília őrlemény (kihagyható)
1 db M-es tojás
100 g vaj
Helyettesítő alternatívák:
Fontos tudni! Minél több hozzávalót cserélsz le, annál jobban megváltozik a végeredmény.
Vaj helyett növényi margarin.
Cukor helyett 60 g eritrit + 1 tk 1:4 édesítő
Tojás helyett 1 ek útífűmaghéj rost 50 ml vízbe áztatva, kocsonyás állagúan (ebben az esetben nem kell az útífűmaghéj por a szárazanyagokhoz)
Így készül a kakaós keksz gluténmentesen
- Egy keverőtába mérd bele a rizslisztet, a keményítőt, a kókuszlisztet, a kakaóport, a sót, a cukrot, a sütőport, a vanília őrleményt és az útifűmaghéj port.
- A recept működik útifűmaghéj por nélkül is, de ennek köszönhetően jobban tarja az állagát. Útífűmaghéj lisztet diétás boltokban lehet kapni. Előnye, hogy nem kell beáztatni vízbe, elég a száraz anyagokkal alaposan elkeverni.
- A szobahőmérsékletű vajat egy kézi vagy gépi habverővel habosítsd ki. Addig keverd, amíg a vaj kifehéredik.
- Ekkor üsd bele az egész, szintén szobahőmérsékletű tojást, és keverd össze óvatosan, de alaposan.
- Végül a száraz hozzávalókat is keverd bele a vajas masszába.
- A kész masszát pihentesd 10 percen át, közben melegítsd elő a sütőt 160 fokra légkeveréses fokozaton (sima sütő esetében 170 fokra).
- Oszd a tésztát 16 egyenlő részre.
- A tésztadarabokat formázd golyó alakúra a tenyereddel, majd enyhén lapítsd meg.
- Tedd a gluténmentes kakaós kekszeket egy sütőpapírral bélelt gáztepsire egymástól nagyobb távolságra.
- A tetejüket enyhén nyomd meg egy villával, ettől lesznek a csokis kekszek csíkosak.
- Süsd a kekszeket 15 percen át. Majd vedd ki a sütőből.
- Várj 2-3 percet, majd a sütőpapírral együtt húzd le őket a konyhapultra.
- Hűtsd ki teljesen a kakaós finomságokat, és csak ezt követően kezd el majszolni.
Imádod a csokit! Akkor ezek a receptjeim is tetszeni fognak!
Gluténmentes csokoládés fatörzs
Gluténmentes csokoládétorta
CH csökkentett gluténmentes csokis cookie