A gluténmentes granola abban különbözik a gluténmentes müzlitől, hogy…sokkal finomabb. Viccet félretéve, amíg a müzli hozzávalóit „nyersen” keverjük össze, addig a granolát megsütjük.
A granola jellemzően édesített. Akkor igazán roppanós, ha cukorral készíted, hiszen a cukor a hő hatására karamellizálódik, és semmi máshoz nem fogható ízt és állagot kölcsönöz a granolának. Ez nem jelenti azt, hogy édesítővel ne lehetne granolát sütni (pl. eritrittel), de azzal számolnod kell, hogy a végeredmény nem lesz ropogós, és karakteres ízű.
Nagyon sokféle granola recepttel találkoztam már. Olyannal is, amibe tojásfehérjét kell keverni, most mégis egy olyan receptet osztok meg veled, amihez elég egy kevés kókuszolaj.
FONTOS! Ehhez a recepthez NE adj vizet, mert az bezselésíti a lenmagpelyhet.
Hozzávalók kb. 15 adaghoz:
180 g jelölten gluténmentes, apró szemű zabpehely
90 g jelölten gluténmentes kókuszreszelék
45 g jelölten gluténmentes lenmagpehely
70 g nádcukor
100 g jelölten gluténmentes mag mix (tökmag, mandulaforgács, napraforgó, stb.)
1 mk jelölten gluténmentes őrölt fahéj
2 csipet só
+
60 g kókuszolaj
A gluténmentes granola elkészítése
Mérd ki, majd egy tálban keverd össze a száraz elemeket.
Készítsd elő a kókuszolajat. Ha fagyos, melegítsd fel langyosra. Locsold a száraz anyagokra, és egy spatulával keverd össze az alapanyagokat.
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra légkeveréses módban.
Bélelj ki egy gáz tepsit szilikonos sütőpapírral, öntsd bele a keveréket és oszd el egyenletesen a felületen.
Tedd az előmelegített sütőbe a mixet és 4-5 percenként keverd át óvatosan. Süsd 15-20 percen át addig, amíg láthatóan kis pírt kap minden hozzávaló, de nem ég meg.
Ha elkészült, hagyjuk a sütőpapíron kihűlni a müzlit, majd zárható üvegbe, dobozba tároljuk.
TIPP: Ez egy tartalmas reggeli, amiből 40-45 gramm mennyiséget ajánlok egy reggelihez. Bár a szénhidrát tartalma a kókusznak és a magoknak köszönhetően alacsonyabb, van benne cukor és „egészséges olajok”. Szórd tejbe, joghurtba, növényi italba vagy narancslébe. Friss gyümölccsel, vagy pár szem aszalvánnyal dúsítva még laktatóbb reggeli válhat belőle.
Vizuálisabb típus vagy?! Kattints Youtube csatornámra, és ha tetszik, amit találsz, iratkozz fel, hogy azonnal értesítést kapj az új videós receptjeimről is.