Neked is összerándul a gyomrod, mivel rántsd be a gluténmentes frankfurti leves alapját? No para! Mutatom. Na, ez is egy olyan leves, amit gyerekkoromban sosem ettem meg. Nem emlékszem arra, hogy anyukám főzött volna ilyet, de a menzán adták, ha kértük, ha nem.
Amikor gluténmentes éttermet vezettem, akkor a frankfurti leves gyakran szerepelt a menün, és volt időm kikísérletezni, hogy szerintem hogyan a legfinomabb.
A frankfurti levesem egyik titka az, hogy a virsli karikákat lepirítom, és nem a végén főzöm bele a levesbe. A sült virsli látványra és ízre is fényévekkel jobb, mint a fakó főtt kistesója. Természetesen gluténmentes virslivel készítsd. Szerencsére lehet ilyet kapni már sokfelé.
A káposzta ízét jól kiemelhetjük egy kis ecettel, de ha nem szereted savanyún, akkor nyugodtan hagyd ki a receptből.
Hozzávalók:
4 db gluténmentes virsli
3-4 ek repceolaj
60 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk só
1 mk őrölt fűszerpaprika
1 mk őrölt fűszerkömény
1 csapott ek gluténmentes zabliszt
1-2 mk 10 %-os ecet
350 g kelkáposzta
650 ml zöldségalaplé vagy víz
Elkészítési idő: 35-40 perc
Adag: 2-3 fő
Tejtermékek helyettesítése:
Tejföl helyett növényi joghurt, vagy inkább semmi.
TIPP: A Lucullus fűszerek gluténmentesek.
A gluténmentes frankfurti leves elkészítése
Karikázd fel a virsliket szép vékonyan, majd egy nagyobb serpenyőben 2 ek forró olajon pirítsd meg őket. Tedd félre.
A kelkáposztát vágd csíkokra, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát zúzd finomra. Ha már kellőképp kisírtad magad, kezdődhet a főzés.
A maradék olajat tedd egy kisebb lábosba, add hozzá a vöröshagymát, dinszteld üvegesre. Majd add hozzá a fokhagymát, a fűszerpaprikát, az őrölt köményt, végül a zablisztet. Pirítsd pár másodpercig, majd öntsd rá egy merőkanálnyi folyadékot (vizet, vagy alaplevet).
A kelkáposzta csíkokat több részletben add a rántáshoz. Ha pl. egy maréknyi összeesik, mehet bele a következő. Ha az összes káposzta a lábosban van, szépen összeesett, add hozzá a folyadékot, és sózd.
Főzd 5 percen át, végül add hozzá a sült virsliket és főzd további 5 percig. Az ecetet a legvégén add a leveshez.
Tejföllel, tejföl nélkül, ecetesen?! Te hogy szereted?
Tegnap csináltam meg, isteni finom lett! S mennyire megfejelte még a végén az a pici ecet…?
A 4 évesemet nem tudtam rávenni (remélem ez majd változik…), de én fürödni tudnék benne!!!
Köszönöm ezt a fantasztikus receptet! ?