A gluténmentes focaccia sütése olyan kaland, ami garantáltan minden gluténérzékeny számára örömöt jelent. Sajnos a hagyományos kenyérsütés – különösen gluténmentesen – sokszor több kísérleti sütés után is csak frusztrációt okoz. A focaccia, ez a csodálatos olasz laposkenyér, viszont egyenesen a siker receptjét kínálja. Egy ilyen gluténmentes lepénykenyér előállítása nem csupán a sikerélményt garantálja. Ízletes, szívhez szóló élményt is nyújt, mely minden falatjával az olasz konyha napfényes ízeit idézi meg.
A gluténmentes laposkenyér készítése során alkalmazott technikák és alapanyagok lehetővé teszik, hogy a focaccia puhasága és ízvilága olyan maradjon, amire vágysz. Ez a gm focaccia recept útmutatást ad egy olyan kenyérfajta elkészítéséhez, amely minden ízlelőbimbót megörvendeztet. Ráadásul a sütés után lehűtött gluténmentes focaccia fagyasztása is lehetséges! Így bármikor, akár hónapokkal később is előveheted.
Betárazni ebből a gluténmentes focaccia lapos kenyérből több mint jó ötlet. Kiváló kenyérféleség számos étkezéshez! Legyen szó egy gyors reggeliről, egy gazdag leves mellé tálalt pékáruról, vagy egy esti borozgatás finom falatkáiról. Az előre elkészített, lefagyasztott laposkenyér gluténmentesen bármikor elővehető, hogy meleg, illatos és mindenekelőtt biztonságos finomságot varázsoljon az asztalra.
Egy ilyen recepttel a kezedben már nem kell aggódnia gluténmentes sütés gyakori buktatói miatt. próbáld ki ezt a gluténmentes focaccia receptet, és élvezd a végeredmény minden egyes morzsáját!
Így készül a focaccia gluténmentesen
Hozzávalók 1 adaghoz:
155 g jelölten gluténmentes rizsliszt (barna rizsliszt is lehet)
40 g jelölten gluténmentes köles liszt
85 g jelölten gluténmentes tápiókakeményítő
12 g útífűmaghéj rost
1 tk só
1 tk cukor
35+150 ml víz
25 g friss élesztő
50 g túró
2 db M-es tojás
1 tk almaecet
3 ek olívaolaj
További hozzávalók:
+ olívaolaj a formázáshoz
opcionálisan:
olajbogyó
jelölten gluténmentes fenyőmag
rozmarintlevél
friss kakukkfű levelek
A gluténmentes focaccia elkésztése
- A túrót mérd ki!
- A tojásokat üsd fel!
- Hagyd őket a konyhapulton szobahőmérsékletűre melegedni.
- A száraz elemeket, a rizslisztet, a köleslisztet, a tápiókakeményítőt, az űtífűmaghéjat és a sót keverd össze alaposan egy keverőtálban. Fontos, hogy a különféle hozzávaló egyenletesen keveredjenek össze!
- Az élesztőt tedd egy kis tálkába, szórd meg a teáskanálni cukorral, majd öntsd fel a 35 ml meleg vízzel. Futtasd fel.
- A túrót passzírozd át, hogy ne maradjon rögös, a tojásokat lazán keverd el!
- Az áttört túrót, a tojásokkal, a 150 ml vízzel, a 3 ek olívaolajjal, az egy tk almaecettel keverd egyneműre!
- A lisztkeverék közepén a kezeddel alakíts ki egy mélyedést! Ebbe öntsd a tojásos és túrós masszát, majd a felfuttatott élesztőt.
- Kézzel vagy egy konyhai robotgép spirálos fejével dolgozd ki a tésztát. Nem kell hosszú perceken át dagasztani, mert a gluténmentes őrleményekben nincs sikér, így nem fog dagasztás után sem kialakulni a sikérváz. Szóval egyszerűen csak keverd ki alaposan a tésztát, ami ragacsos lesz.
- De ne adj hozzá több lisztet!
- Fedd le egy darab folpackkal, és keleszd 40 percen át.
- Egy sütőlemezt bélelj ki szilikonos sütőpapírral, az alját vékonyan kend át olívaolajjal.
- A megkelt tésztát olajos kézzel lapogasd a sütőlemezre. Pár helyen nyomj mélyedést a tésztába a hüvelykujjaddal.
- A tészta tetejére ízlés és igény szerint tehetsz, szeletekre vágott olajbogyót, fenyőmagot vagy rozmaringleveleket.
- Keleszd további 15 percet!
- A sütőt melegítsd elő 220 fokra! A gluténmentes focacciát 18-20 percen át süsd a forró sütőben, amíg a széle aranybarnára pirul.
Kihűlve, légmentesen fóliába csomagolva friss marad, vagy fagyaszd le!
TIPP: Ezt a tésztát használhatod gluténmentes pizza vagy gluténmentes kenyérlángos sütéséhez is.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:
Gluténmentes túrófánk rizslisztből
Gluténmentes cukkinis lepcsánka
Fehérjedús kenyér gluténmentes
Csatlakozz Facebook csoportomhoz is és mentsd el a recepteket!