A gluténmentes fatörzs lágy csokoládékrémmel mindenkit levesz a lábáról. Most megmutatom, hogyan készítsd el egyszerűen mégis különlegesen.
A Buch de Noel eredetileg egy francia sütemény, ami Amerikában roll cake néven fut, mi pedig úgy ismerjük, hogy fatörzs. Ennek a süteménynek a hétköznapibb változata a piskótatekercs. Na de kanyarodjak vissza a francia vonalra.
Ennek a süteménynek az eredete a 19. századi Franciaországba vezethető vissza. Szent este éjjelén az volt a szokás, hogy elégették a karácsonyi farönköket. Mint minden hagyománynak, ez is jelentéssel bírt. Ez pedig nem volt más, mint az újév üdvözlése, és hogy a következő év szerencsében bővelkedjen.
Arról sajnos nem találtam utalás, mikor és hogyan lett ebből a szokásból sütemény, de abban egyetérthetünk, hogy ez az ínycsiklandó szokás soha ne érjen véget.
Mint minden receptnek, ennek is tucatnyi variációja létezik. Hogy miért választottam mégis ezt? Egyszerű. Amikor csak lehet, igyekszem a lisztet vagy annak egy részét gyümölcsökre vagy zöldségekre cserélni. A sütőtök édes, és pompás színű, ezért igazán ünnepi külsőt kölcsönöz ennek a karácsonyi süteménynek.
TIPP:
A sütőtök miatt ez a tészta tömörebb, ezért egy kevés szódabikarbónát is érdemes hozzáadni. De csak óvatosan a térfogatnövelővel, mert ha túlmegy, meggyűlhet a bajod a feltekerésével. A sütőtöknek köszönhetően viszont nagyon puha lesz és marad is, már ha marad belőle.
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához:
35 g puha vaj
50 g világos nádcukor
2 db M-es egész tojás
125 g sült sütőtökpüré
50 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez:
60 g gluténmentes étcsokoládé
50 g nádcukor
10 g gluténmentes cukrozatlan kakaópor
200 g natúr, ligh krémsajt
½ narancs reszelt héja
Tepsi méret: sütőlemez
Sütési hőfok: lékeverésen 160, légkeverés nélkül 175-180
Sütési idő: 12-13perc
Cukor helyett: eritrit
A gluténmentes fatörzs elkészítése
A sütőt melegítsd elő légkeverésen 160, légkeverés nélkül 175-180 fokra.
A puha vajat keverd fehéredésig a cukorral, majd add hozzá egyenként a tojásokat.
Mérj ki 125 g sült sütőtököt, pürésítsd, majd keverd bele a tojásos masszába.
A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, majd dolgozd a masszába.
Terítsd ki egy darab sütőpapírt, és kb. 3-4 mm vastagságban, egyenletesen kend rá a masszát úgy, hogy egy kb. 35×30 cm-es téglalapot kapj.
Süsd 12-13 percen át, majd azonnal borítsd egy tiszta konyharuhára a tésztás felével, végül húzd le óvatosan a tetejéről a szilikonos sütőpapírt.
A tészta felületét szórd meg kevés rizsliszttel, majd még forrón tekerd fel a tésztát a konyharuhával együtt.
Hagyd kihűlni, majd óvatosan szedd le a konyharuhát a tésztáról.
TIPP: Én kettévágtam, így lett két kisebb tekercsem.
A csokoládét egy kisebb habüstben vízgőz felett olvaszd fel.
Add hozzá a cukrot, és a kakaóport, valamint a sajtkrém egyharmadát.
Ha felolvad, vedd le a tűzről, hűtsd le, majd keverd el benne a maradék krémsajtot.
Reszeld bele a narancshéjat, és hűtőben hűtsd le.
A csokoládé felével töltsd be a tekercseket, a másik felével pedig burkold le a felületüket.
Dekorálhatod mézes kekszmorzsával, és gránátalma magokkal.
TIPP: Betöltés után hagyd pihenni pár órát a hűtőben, és recés késsel szeleteld.