Így lesz a gluténmentes cukkinis lepcsánka lassú felszívódású, szénhidrát csökkentett, és finom. Kimaxolt ízek kompromisszumok nélkül.
Na jó, szögezzük le, hogy az a tény, hogy burgonya helyett cukkinit használsz már eleve drámaian lecsökkenti a lepcsánka szénhidráttartalmát. A napraforgómag is ch szegény, de jelen esetben nem helyettesít semmit, egyszerűen csak finomabb és tápanyagban értékesebb lesz tőle az étel.
Cukkini, te ezer arcú
A cukkini konyhai felhasználása a végtelen felé mutat. Készíthetsz belőle főzeléket, krémlevest, lepcsánkát, turmixot, használhatod szaftsűrítőnek, vagy sütemények szaftosabbá tételéhez.
Mivel semleges az íze, szinte bármihez hozzáadható. Ha alaposan megmosod, és a héját rajta hagyod, pompás színt ad az ételeknek. Én rajtahagyom rendszerint, mert a színek valahogy jobban etetik magukat, mint a sápadt alapanyagok.
A zabpehely és a zabliszt a lehető legjobb választás ehhez az ételhez. A zab tobzódik a sok egészséges rostban, B-vitaminokban, és a sort folytathatnám. Egyszerűen jó választás. Ráadásul nincs „fura” mellékíze, így simán készíts belőle nagyobb mennyiséget, hogy mindenki jóllakjon, és ne kelljen többfelé főznöd.
Hozzávalók 10-12 pogácsához:
700 g zsenge cukkini
1 db M-es tojás
3 ek jelölten gluténmentes, apószemű zabpehely
3 ek jelölten gluténmentes zabliszt
2 ek jelölten gluténmentes napraforgó mag
1 mk só
ízlés szerint tört bors
40 g vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
a sütéshez vaj és/vagy olíva olaj
Mi van, ha nem eszel tojást?
Nos, sokat gondolkodtam ezen, melyik tojáspótló lehet a legideálisabb ehhez az ételhez. Végül is a lenmagtojás tűnt a legjobb megoldásnak.
Keverj össze 3-4 g gluténmentes lenmagpelyhet (NEM lisztet) 55 g forró vízzel. Keverd át, és hagyd, hogy bezselésedjen.
A gluténmentes cukkinis lepcsánka elkészítése
A napraforgó magot először is pirítsd meg egy serpenyőben zsiradék nélkül.
A pirításnak köszönhetően teljes más íze lesz a magnak, a végeredmény ízesebb, aromásabb lesz.
A zsenge cukkinit gyaluld le, sózd.
Hagyd állni 30 percet, majd nyomkodd ki a levét.
Reszeld bele a hagymákat, majd add hozzá a frissen tört borsot.
Keverd bele a tojást, a zabpelyhet, a zablisztet és a napraforgó magot.
Viszonylag nedves masszát kapsz, amit ha kell, további kenyérrel, vagy pehellyel korrigálhatunk.
A massza először nedves lesz. Hagyd pár percet állni, hogy a liszt és a zabpehely meg tudja szívni magát. Ha mégis laza maradna a massza, ne adj hozzá több szárazanyagot, inkább kanállal tedd majd a forrós serpenyőbe!
Hevíts fel serpenyőben 5 dkg vajat kb. ennyi olíva olajjal, és kanalazz bele a masszából.
A kanál domború felével formázd meg a lepcsánkát.
Ha láthatón piros az alja, jól átsült, akkor két egyenes végű fakanállal fordítsd meg őket, és a másik oldalukat is süsd meg.
A kisült lepcsánkákat tedd konyhai papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A gluténmentes cukkinis lepcsánka önmagában, egy kis fokhagymás tejfölbe tunkolva is tökéletes vacsora, de teheted szendvicsbe, vagy felhasználhatod hamburger buciba is különlegességként.