Ez a gluténmentes csokoládétorta, vagy a cukrászok körében ismertebb nevén a Rokokó torta, egy valódi cukrászati remekmű. És ezt most te is könnyedén elkészíthetsz otthon, teljesen gluténmentes változatban. Ez a torta a legjobb választás minden csokiimádó számára, legyen szó születésnapról vagy bármilyen különleges ünnepi alkalomról.
Ebben a receptben bemutatom, hogyan lehet a legfinomabb gluténmentes csokitortát elkészíteni, amely magában foglalja a párizsi krém, a vajkrém és a sárga krém háromféle ízvilágát is. A Rokokó csokoládétorta gluténmentesen egy igazi ínyencség, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz majd.
A gluténmentes csokoládétorta hozzávalói
Hozzávalók a piskótához (24 cm átmérőjű tortaforma):
7 db M-es tojás
140 g kristálycukor (vagy eritrit)
160 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt (sima rizsliszt is jó)
13 g jelölten gluténmentes cukormentes kakaópor
2 g szódabikarbóna
1,5 g útifűmaghéj liszt (opcionális)
Hozzávalók a krémhez:
Párizsi krém:
175 ml tejszín (minimum 30 %-os)
250 g kristálycukor (vagy eritrit)
100 g gluténmentes, cukrozatlan kakaópor (átszitálva)
250 g vaj (vagy margarin)
Vajkrém:
200 g puha vaj (vagy laktózmentes vaj, vagy margarin)
200 g porcukor (vagy por eritrit)
Sárga krém:
30 g vaníliás pudingpor
200 ml tej (növényi is lehet)
20 g vaj (vagy laktózmentes vaj vagy margarin)
A Rokokó csokoládétorta elkészítése lépésről-lépésre
A krém elkészítése
A kezdő lépés a torta elkészítésében a párizsi krém, ami legalább egy napot igényel a hűtőben, hogy tökéletesen összeálljon.
- Elsőként a tejszínt és a cukrot helyezd egy edénybe, és lassú tűzön melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Vigyázz, ne hagyd a konyhában magára a cukros tejszínt, mivel a cukor hajlamos megégni.
- Ezután szórd bele az átszitált kakaóport, és keverd alaposan össze.
- Miután homogén állagú lesz, hozzáadhatod a kis kockákra vágott vajat is, de ekkor már nem szükséges tovább főzni.
- Hagyd a krémet szobahőmérsékleten kihűlni, majd tedd be a hűtőbe egy napra.
- A következő napon vegyél ki 300 grammot belőle, és szobahőmérsékleten hagyd állni egy órán át, hogy könnyedén felhabosítható legyen, akár kézi habverővel, akár konyhai robotgéppel.
- Közben a pudingport keverd el a tejben csomómentesre, és gőz felett sűrítsd be.
- Ha elkészült, keverd hozzá a vajat, és hűtsd le.
- A vajkrémhez a puha vajat verd habosra egy robotgépben, amíg kifehéredik.
- A porcukrot szitáld át, és add hozzá a vajhoz, majd keverd tovább, amíg a krém selymes nem lesz.
- Legvégül a három krémet keverd össze csomómentesen, és tedd a hűtőbe 1-3 órára, közben időnként keverd meg.
A gluténmentes csokoládétorta kakaós piskótájának az elkészítése
- A piskótához válaszd szét a tojásokat.
- A tojássárgákat keverd fehéredésig a cukor vagy az édesítő felével.
- A tojásfehérjéket a cukor vagy az édesítő másik felével verd kemény habbá.
- A lisztet keverd össze a kakaóporral, a szódabikarbónával és az útifűmaghéj liszttel (nem rosttal). Az útifűmaghéj liszttől kevésbé lesz morzsalékos a tészta, jobban köti a nedvességet. A szódabikarbóna pedig segít szépen felemelkedni a piskótának.
- A tojáshabot 2-3 részletben keverd bele óvatosan a tojássárga krémbe. Majd a lisztet is több részletben keverd hozzá egy habverő segítségével. Óvatosan, hogy a hab ne törjön meg. Nem szabad túlkeverni!
- A tepsit béleld ki egy szilikonos sütőpapírral, öntsd rá a masszát.
- 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süsd tűpróbáig, nagyjából 20-25 percen keresztül.
- Ha készen van, a tetejét szórd meg vékonyan rizsliszttel, fordítsd a tetejével lefelé az asztalra. Amikor langyos, vedd le a sütőpapírt, és hűtsd ki teljesen.
- Mielőtt a tortát betöltenéd, keverd újra simára a krémet.
- A díszítéshez tegyél félre egy kis mennyiségű krémet, és töltsd csillagcsöves habzsákba. A krém egy részét hagyd meg a torta bevonására.
- Mielőtt felszeled, ajánlott legalább 4-5 órán át hűtőben tartani.
Ha édesszájú vagy, ezek a sütemény receptek is tetszeni fognak!
Gluténmentes New York sajttorta
Répatorta gluténmentesen
Cukor- és gluténmentes gesztenyetorta
Gluténmentes citromkrémes torta
Csatlakozz Facebook csoportomhoz, inspirálódj naponta!