A gluténmentes csokoládés láva süti egy elronthatatlan desszert, ami frissen, és akár másnap is eteti magát. Mutatom, hogyan készítsd el gluténmentesen!
2010-ben beneveztem a TV Paprika Tökös-Mákos cukrász tehetségkutató műsorába. A forgatás előtt és közben éjjel-nappal sütöttem, gyakoroltam. Tudtuk, hogy lesznek csokis kihívások, és szuflé is.
Őszintén bevallom, nagyon féltem ettől a feladattól, mert nagyon könnyű elrontani ezt a süteményt. Ráadásul egy forgatáson mire a zsűri elé kerül a kaja, hát mit mondjak. Legyen annyi elég, hogy nem mindig szalonképesek.
Éppen ezért úgy döntöttem, hogy bevállalom a „csalást”, ha ezt a feladatot kaptam volna, így a szufléra hajazó láva sütit gyakoroltam be. Arra már nem is emlékszem, hogy elkészítettem-e, csak arra, hogy csúfosan kiestem a tortadekorálós feladatnál a középdöntőben. Azóta sem lett belőlem cukrász artist, de nem szoktak panaszkodni a kóstolóim.
Hozzávalók 4 főre:
4 db felfújt forma
100 g gluténmentes étcsokoládé
100 g vaj
opcionálisan 1 csapott mk finomra aprított, és szárított levendulavirág
2 db M-es tojás
2 db tojás fehérje
100 g cukor (pl. nádcukor)
50 g gluténmentes mandulaliszt
50 g gluténmentes barna rizsliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
+ a formák meghintéséhez
+ erdei gyümölcsök
Tepsi méret: 4 db felfújt forma, + 1 tepsi
Sütési hőfok: 160
Sütési idő: 13-14 perc
A gluténmentes csokoládés láva süti elkészítése
A csokoládét törd darabokra, és a vajjal együtt tedd egy kisebb habüstbe.
Olvaszd fel vízgőz felett.
Amikor már a csoki 2/3 része megolvadt, vedd le a gőzről, és folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg teljesen felolvad.
Keverd bele a nagyon finomra vágott levendulavirágot. De akár ezt el is hagyhatod, ha nem szereted.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra.
A tojásokat tedd egy robotgép keverőtáljába, és magas fokozaton kezd el habosítani.
Majd add hozzá a cukrot, és így habosítsd tovább.
TIPP: A klasszikus szuflékkal szemben itt nem a tojásfehérjét habosítjuk külön, ezért ne is számíts kemény habra. Lényeg, hogy a tojásos cukros massza habos, és egyben krémes állagú legyen.
A langyosra hűlt csokit keverd a tojásos krémhez, majd 2-3 részletben, finom mozdulatokkal dolgozd bele a liszteket is.
A formák belsejét olvasztott vajjal kend át alaposan, majd tedd a hűtőbe.
1-2 perc múlva újra kend át vajjal, és megint tedd a hűtőbe 30 másodpercre.
Amíg ragad a vaj, szórj a formákba bőven kakaóport, és oszlasd el a poharak belsejében mindenhol.
TIPP: A kakaópor fogja betölteni a szokásos liszt szerepét. Ennek köszönhetően a felfújt szépen ki fog jönni a formából, és tányérra tehető.
Öntsd a masszát a formákba úgy, hogy a felső perem alatt legalább 1,5 cm-t hagyj szabadon.
Tedd a formákat egy tepsibe, majd az előmelegített sütőbe, és süsd őket 13-14 percig.
Ne tovább, mert akkor teljesen átsülhet, és akkor már nem folyna a közepe.
Ha letelt az idő, vedd ki a sütőből, és várj legalább 1 percet a tálra borítással.
Meg fog emelkedni a süti, de nem olyan mértékben, mint a szokásos szuflék.
Jól illik ehhez a desszerthez a gyümölcs, és a gyümölcsvelő.
TIPP: 25 dkg málnát turmixolj le, és egy csapott ek cukorral főzd fel.
Amikor jól kieresztette a levét, szűrd le, és már csak a málnalevet tedd vissza a gyorsforralóba.
Egy pici vízzel keverj csomómentesre 1 csapott mokkáskanál gluténmentes keményítőt (bármilyen lehet) és sűrítsd be.
Készíts 2 alapanyagból mennyei mogyorónugátot! Kattint a receptért!