Az igazi amerikai csokis cookie receptet keresed? Gluténmentesen? Ne menj tovább, megtaláltad!
Az amerikaiak óriási találmánya ez a cookie. Semmi faxni, pihentetés, nyújtás, óvatoskodás. Mindent belekutyulnak egy keverőtálba, aztán rákanalazzák a tepsire. Ami nálunk a darálós keksz vagy a linzer, az náluk a cookie. Kismillió változata van, szerintem szép sorban kipróbálok majd pár variációt.
Ennél a receptnél maradva, fontos, hogy a hőmérsékletekkel és az idővel jól bánj. Az olvasztott csokit hűtsd egy kicsit le, épp annyira, hogy kapkodás nélkül belemárthasd az ujjad, mielőtt hozzáadod a tojást. Apropó tojás. A tojást pedig ne a hűtőből üsd a meleg csokira. hagyd egy órát a konyhapulton, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét.
A 11 perces sütési idő után nagy eséllyel olyan lesz a cookied, mintha sületlen lenne. De NE süsd tovább! Hagyd kihűlni, ne piszkáld. A sok csoki kihűlve egyben tartja, és ettől lesz olyan puha, ragacsos belül. Nyamm.
Hozzávalók kb. 12-14 db kekszhez:
117,5 g étcsokoládé
15 g vaj
60 g tojás
90 g ragacsos, barna nádcukor
160 g jelölten gluténmentes zabliszt
40 g jelölten gluténmentes apró szemű zabpehely
½ csapott mk szódabikarbóna
csipet só
45 g gluténmentes étcsokoládé darabok
40 g dúrvára tört törökmogyoró
Tepsi méret: 2 db sütőlemez
Sütési hőfok: 170
Sütési idő: 11 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Vaj helyett mogyoróvaj, vagy kókuszzsír.
A gluténmentes csokis cookie elkészítése
Olvaszd fel a csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett.
Közben tedd a mogyorót egy zacskóba, zárd el a száját, majd egy sodrófával törd össze. Jobb, ha vannak benne nagyobb és kisebb mogyoródarabok is.
Keverd össze a zablisztet, a zabpelyhet, a sütőport, egy csipet sót, a nádcukrot, a 45 g kis darabokra vágott étcsokit, és a mogyorót.
Az olvadt, majd kissé lehűtött, de még folyékony csokiba keverd bele a szoba meleg tojást.
Ebbe keverd a száraz hozzávalókat.
Pihentesd a masszát a hűtőben nagyjából fél órán át.
Ehhez a mennyiséghez két sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral. Két vízbe mártott evőkanál segítségével tedd a tésztahalmokat egymástól kellő távolságra.
170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben süsd a csokis cookie-kat kb. 11 percig.
Puha lesz, de ne süsd tovább. Vedd ki a sütőből a kekszeket, húzd le őket a sütőpapír segítségével a konyhapultra. Vigyázz, hogy ne törjenek meg közben. Hagyd teljesen kihűlni a cookie-kat.