A lencse, ami több szempontból jobb, mint a borsó vagy a bab, valahogy leggyakrabban csak újévkor kerül az asztalra. A lencse jótékony hatása miatt igazi szuperélelmiszer is lehetne. Ám a legtöbben csak a „nem szeretem” főzeléket vagy levest látják benne. Vagy azért, mert a lencse puffaszt. (Erre a továbbiakban adok megoldást, olvass tovább). De ha…
A köles elkészítése bár egyszerű, más-más technikát érdemes alkalmazni attól függően, mit szeretnénk készíteni. Ebben a cikkemből megismered a pergős köles és a köleskása (kölespuding) készítését is. A köles nem csak egy egyszerű élelmiszer a konyhában, hanem egy igazi kincs, tele lehetőségekkel. De mi a köles valójában? Ez az apró szemű, aranysárga pázsitfűféle nem csak…
Vannak, akik szerint időnként praktikus a gluténmentes gyorsétel fogyasztása, másokat kiráz a hideg a gyors kaja hallatán is. Persze megértem az utóbbiak csoportját is, hiszen a gyorsétel kifejezés az egészségtelennek kikiáltott „junk food”-ot jelenti sokak számára. Holott gyorsételt lehet otthon is készíteni, egészségesen, pár perc alatt úgy, hogy nem kell közben órákat tölteni az étel…
Borsófehérje alapú gluténmentes és vegán felvágott?! Hidd el, a vegánok, a vegetáriánusok, és a gluténérzékenyek összeteszik a kezeiket ezekért az új alternatívákért. A Pápai húsüzem meglepő, de logikus újítással rukkolt elő a borsófehérje alapú felvágottjaival, hiszen a veganizmus népszerűsége most már olyan mértéket ölt, hogy a piaci szereplőknek reagálni kell a keresletre. Jómagam nem vagyok…
„Rita, most derült ki, hogy gluténérzékeny vagyok. Azt mondták, hogy az italokkal is vigyázzak. Na ne már, most komolyan, még pálinkát sem ihatok ezután?!” Vegyél kérlek egy nagy levegőt, nyugodj le, és nézzük meg, milyen gluténmentes alkoholokat ihatsz – próbálom a telefon túlvégén megnyugtatni ismerősöm, aki nem veti meg a jóféle folyékony élvezeteket. Rengeteg hasonló…
A magyar konyha specialitásai a főzelékek. Sokan ebben a formában fogyasztjuk a legtöbb zöldséget, ezért fontosnak tartom, hogy beszéljünk a gluténmentes sűrítési technikákról. A gluténmentes főzelékek sűrítése egyszerű, ha tudod, mihez milyen alapanyagot vagy eljárást alkalmazz. Most ezeket mutatom meg, hogy finom és gusztusos is legyen minden főzeléked. Gluténmentes főzelékek sűrítése bevezető A legtöbb főzelékről…
Hosszú tortúra után kiderült, hogy te vagy egy családtagod gluténérzékeny (cöliákiás), és egy teljesen új életmódot kell kialakítanotok. Ilyenkor vegyes érzelmek kavarognak az ember fejében. Egyrészt végtelen hálát éreznek a legtöbben, hogy lezárult egy bizonytalan és fájdalmas szakasza az életüknek. Másfelől az élethosszig tartó diéta ténye szó szerint lesokkolja az embert. A gluténmentes étkezés szabályai…
A gluténmentes diétáról napjainkban sokat lehet hallani. Míg a gluténérzékenyeknek életmentő, addig mások a fogyás vagy egy egészségesebb életmód reményében kezdenek ebbe a diétába. Hogy a gluténmentes étkezés fogyaszt vagy sem, az a diéta összeállításától és a tudatos életmódtól is függ. Íme a tippjeim, amikkel eredményeket érhetsz el. Mielőtt azonban hasznos tanácsokkal támogatnálak, nézzük meg…
Az ország első gluténmentes étterme, két receptkönyv és gluténmentes lisztek fejlesztése után született meg a gluténmentes receptek blog. A recept blogolást 2009-ben kezdtem el második kisfiam születését követően. Akkoriban viszonylag új színfoltja volt a gasztronómiának a blogolás. Mivel otthon voltam, és főztem, adta magát, hogy lefoglaljam magam valamilyen hasznos, másoknak is segítő hobbival. 2012-ig folyamatosan…
Az élet sokszor tartogat meglepetéseket, néha olyanokat, amiket a hátunk közepére sem kívánnánk. Amikor a gluténmentes és az inzulinrezisztenciás étkezés hirtelen a nyakadba szakad, ne ess kétségbe! Van megoldás! Az inzulinrezisztencia (IR) igen gyakori betegség hazánkban, és nem csak a gluténérzékenyek körében. Sokféle oka lehet, de első helyen szerepelnek a helytelen étkezés és a mozgásszegény…