Ez a tej-, cukor-, és gluténmentes banános palacsinta ideális reggeli, amivel jól indulhat a napod. Pár perc alatt elkészítheted. Figyelj! Mutatom.
Sok-sok évvel ezelőtt egy barátnőmtől kaptam a banános palacsinta receptjét, és annyira megtetszett, hogy azonnal ki is próbáltam. Akkoriban még kicsik voltak a gyerekek, többnyire otthon voltunk, és nagy fejtörést okozott a reggeli kitalálása. Gondolom neked sem könnyű mindig valami újat kipróbálni. Hát nekem sem.
Ehhez a nevezzük hamis palacsintához, ami egy amerikai palacsintához hasonlít leginkább, 3 hozzávaló kell. Na, jó, plusz egy, a zsiradék, amiben kisütöd. Van benne fehérje, egészséges szénhidrát, természetes formában némi cukor is, amit a banánnak köszönhet ez a végtelenül egyszerű reggeli.
Ha nincs kedved hajnalban zsemlét sütögetni, vagy reggel veszed észre, hogy elfogyott, kiszáradt az előző napi, netán már a könyöködön jön ki a szendvicsezés, adj egy esélyt magadnak és a banános palacsintának.
Hozzávalók 6 darabhoz:
1 db nagyobb banán (130 g kb.)
1 db M-es tojás
20 g jelölten gluténmentes apró szemű zabpehely
10-15 g vaj vagy kókuszolaj a sütéshez
FONTOS! Ahhoz, hogy ne tapadjon le a palacsinta tészta, a serpenyő felületének tökéletesnek kell lennie. Ügyelj arra, hogy a palacsintasütőd ne karcold meg, ne érje semmilyen sérülés. A palacsinta rendszerint akkor ragad le, ha a serpenyővel vannak problémák.
A gluténmentes banános palacsinta elkészítése
Törd a banánt kisebb darabokra, és a tojással együtt tedd egy aprítóba.
Turmixold homogénre. A turmixolással sok-sok levegőt viszel a masszába, így ennek és a tojásnak köszönhetően kissé megemelkedik majd a tészta.
Keverd bele a finom szemű zablisztet, és hagyd 5 percet állni, hogy a zab megszívhassa magát a nedvességgel.
Hevíts fel egy serpenyőt, vagy palacsintasütőt.
TOPP: Figyelj arra, hogy a sütési hőmérséklet közepesen forró legyen! Ha túl forró, gyorsan lekozmál az alja, megfordítod, azt hiszed, elkészültél, aztán meg nézel, hogy mi ez a trutymó. Szóval, türelem és ne heveskedj!
Tedd a serpenyőbe a vaj felét, majd egy evőkanállal kanalazz bele egyszerre maximum 3-4 db palacsintának való adagot. Édes kisgyerek ökölnyi palacsinták lesznek belőle.
Amikor a tészta széle elkezd pirulni, és láthatóan az alja is átsült, egy lapos szélű fa vagy műanyag lapáttal fordítsd meg és süsd át a másik oldalát is.
Frissen fogyasszátok!
TIPP: A masszába keverhetsz 1-2 csipet őrölt fahéjat, vagy vaníliát, attól még finomabb lesz. A fahéj ráadásul segíti stabilizálni a vércukorszintet is.
Szereted zabosan, azaz zabbal indítani a napod? Készítsd el zabkása receptemet is!