Gluténmentes ázsiai zöldséges tészta. Villámgyorsan elkészül, fénysebességgel tűnik el a tányérról. Mutatom, hogyan készül!
Thai, és kínai ízek egy tányéron
Nagyon kedvelem a thai és a kínai konyhát, és bevallom, gyakran kombinálom a fő alapanyagaikat. Főleg a thai fűszereket és a szójaszószt szeretem párosítani, holott a thai konyhában inkább a halszósz jellemző, nem a szójaszósz. De hát ettől szép az élet, és jobb az étel, hogy bártan kombinálhatjuk a hozzávalókat.
Ha a végeredmény után megnyaljuk mind a 10 ujjunkat, akkor minden kísérletezés belefér a konyhai kalandozásokba.
Egy kicsit túloztam a bevezetőben, mert az előkészületekre kell egy kicsi időt szánni. A wokozás akkor sikeres, ha minden hozzávalót a megfelelő méretre feldarabolsz, így a pirítás és maga az étel készítése valóban villámgyors lesz.
Hozzávalók 3 adaghoz:
1+2 ek olaj (sütőolaj, vagy szezámolaj)
5 szál újhagyma
350 g cukkini
nagyobb diónyi friss gyömbér
3 gerezd fokhagyma
thai chili (a piros) ízlés szerint
½ ázsiai citromfű (opcionális)
250 g csirkemell filé
4 ek gluténmentes szójaszósz
125 g gluténmentes rizstészta (pl. Cock márkájú)
100 g gomba (én enoki gombát használtam)
1 tk jelölten gluténmentes kukoricakeményítő
100 ml víz vagy zöldségalaplé
friss koriander
lime
kis marék natúr pirított földimogyoró
+ 1,5 liter víz a tészta főzéséhez
A gluténmentes ázsiai zöldséges tészta elkészítése
A vizet forrald fel. A tésztát tedd egy tálba, és forrázd le. Hagyd, hogy megszívja magát. Nem kell főzni. Minél vékonyabb tésztát használsz, annál gyorsabban megpuhul.
Az újhagymát vágd vékony karikára, a cukkinit csíkokra.
A gombát vág vékony szeletekre, ha enokit használsz, szedd szálaira (Spraban kapható).
A gyömbért és az ugyanakkora mennyiségű fokhagymát reszeld finomra.
A citromfüvet (elhagyható) egy széles pengéjű kés tompa élével nyomd meg, lazítsd fel (vagy csapj rá párat, hogy a rostok szétváljanak, és az aroma kijöhessen a fás szárból).
A csirkemellet vágd vékony csíkokra, öntsd rá a szójaszószt, és pácold 30 percen át.
A keményítőt keverd csomómentesre a hideg vízzel.
Ha ezekkel megvagy, jöhet a sütés.
Ez a recept is érdekelhet: Ananászos csirke
Hevíts fel 1 kanál olajat egy wok serpenyőben.
Először a cukkinit és az újhagymát pirítsd 1-2 percig. Ha ez megvan, tedd félre egy tányérra.
Tedd a serpenyőbe a másik két kanál olajat, a reszelt gyömbért és a fokhagymát, az aprított chilit, és a thai citromfüvet. Pirítsd 1 percig.
Add hozzá a pácolt csirkét, és pirítsd 1-2 percig.
Ezt követően add hozzá a gombát, és pirítsd további egy percig.
Szűrd le a tésztát, add a raguhoz, öntsd rá a keményítős vizet (alaplével finomabb).
Folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg a keményítő szószos állagúra húzza a folyadékot.
Legvégül keverd bele az előre megpirított hagymás cukkinit.
Tálalás előtt szedd ki a citromfüvet, ha használtál hozzá.
Azonnal, friss koriander zölddel, és durvára tört mogyoróval forrón fogyaszd.
Csatlakozz facebook csoportunkhoz is, mi már nagyon várunk!