A gluténmentes almás pite zabpehelyből a legfinnyásabb gyerekemen is átment, mint vajon a kés. Hozzáteszem, roskadozott a sok tölteléktől, mert mi így szeretjük: vékony tésztával és rengeteg almával.
Az az igazság, hogy igen régóta nem sütöttem már. Ma pihenni vágytam délután, bedőltem az ágyamba, nyomkodtam a TV kapcsolót, de semmi sem kötött le. Nem igazán megy nekem a semmittevés, ezért felpattantam, kirohantam a konyhába, és nekiálltam a hetek óta beígért almás pitének.
Először a tésztát gyúrtam össze, amíg pihent, elkészítettem a tölteléket. Közben büszkén veregettem a vállam, hogy ennyi idő után is fejből készítek ilyen finomságokat. Nem volt hát hiába az elmúlt 11 év és a cukrász suli sem.
Perdültem fordultam, a pitém már ki is sült, majd ment az erkélyre egy expressz hűtésre. Vasárnap van, tavasz, és befagy a fenekünk. Szóval pont jó idő van a hűtésre.
A nagyra nőtt kis házi ragadozók közben kirajzottak az illatokra, így nem volt idő a teljes szeletelési hőmérséklet elérésére. Fotót is éppen csak sikerült lőnöm. Ekkora sikere rég volt sütinek.
Hozzávalók (8-10 szelethez)
Hozzávalók a pite tésztához:
150 g jelölten gluténmentes zabpehely liszt
csipet só
1 g xantan gumi (kihagyható, de akkor morzsalékosabb)
1 g szódabikarbóna
50 g porcukor
100 g vaj vagy margarin
Hozzávalók a töltelékhez:
600 g nettó (hámozott) alma
60 g darált dió
40 g porcukor
½ citrom leve
1 mk őrölt fahéj
+ 1 tojássárga a kenéshez
Tepsi mérete: 17×27 cm
A porcukor helyettesítése: a tésztában ugyan annyi por eritrittel, a töltelékben ugyanennyi por eritrittel vagy 10 g paleo negyedannyi édesítővel.
Xantángumi helyett: keverj össze 2 tk lenmagpelyhet 45-50 ml meleg vízzel, és hagyd bekocsonyásodni. A tészta még barnább lesz, sorry, viszont egyben tartja a tésztát. Ezt a cuccot a morzsalékos vajas tésztába keverd!
A gluténmentes almás pite elkészítése
A lisztet szitáld egy keverőtálba. Add hozzá a sót, a xantánt, a szódabikarbónát és a porcukrot. Keverd el alaposan.
A hideg vajat (vagy margarint) vágd kis kockákra, és gyors mozdulatokkal morzsold a lisztes keverékhez.
A végén egy-két mozdulattal gyúrd egy kis gombóccá, és már mehet is a hűtőbe.
TIPP: Ha a lenmag-tojásos verziót választod, akkor ezt gyorsan dolgozd bele a tésztába még akkor, amikor morzsalékos az állaga.
A meghámozott almát vágd cikkekre, majd reszeld le. Végül facsard ki a levét.
STOP! Az almalevet nem ér kiönteni. Idd meg!!!
Keverd a darált diót, a fahéjat, a porcukrot és a citromlevet az almához.
Jöhet a formázás.
Vegyél egy szilikonos sütőlapot. A tésztát vágd két részre, az egyik egy picit legyen nagyobb.
Ezt a részt nyújtsd ki 2-2 centivel szélesebbre, mint a tepsi alja. Óvatosan tekerd fel a tésztát a sodrófával, és így tedd a formába.
Erre szórd rá a tölteléket, a tenyereddel tömörítsd egyenletesre, majd nyújtsd rá a maradék tésztát.
Kenj rá egy tojássárgáját, szurkáld meg pár helyen.
150 fokos, légkeveréses sütőben süsd a sütő közepén 25 percen át.
Hűtsd ki, ha bírod, és utána szeleteld. Ha nem bírsz várni, kanalaznod kell.
Ha elkészíted, fotózd le, és töltesd fel a facebook csoportomba, ahol Téged is várunk!